Efterisoler dit hus og spar penge

Har du fornemmelsen af at fyre for fuglene, så kan det måske være en ide at få lavet et energitjek af dit hus.

Har du fornemmelsen af at fyre for fuglene, så kan det måske være en ide at få lavet et energitjek af dit hus.

Vi har været i Odder, hvor vi med hjælp fra energirådgiver, Hans Dollerup, har tjekket Erling Sørensens gamle stuehus efter i sømmene. Blandt andet med et termografisk kamera.

Flere firmaer tilbyder energitjek af dit hus, mens flere virksomheder og byggemarkeder tilbyder termofotografier fra omkring 1.000 kroner.

Han Dollerup gør dog opmærksom på, at man for den pris sjældent får mere end selve billedet, og ikke en vejledning i hvad der bør gøres ved selve huset. Derfor mener Hans, at man skal regne med at bruge omkring 3.000 kroner på et energitjek.

Ved hjælp af et termografisk kamera kan Hans Dollerup se, hvor varmen fosser ud af huset. Apparatet måler varmeforskelle, og på den måde kan Hans Dollerup se hvilke steder, der bør isoleres.

Den dag, vi er i Odder, er der vindstille. Derfor sætter Hans Dollerup undertryk på huset, for derefter ved hjælp af en røgpind at finde ud af, hvor det trækker ind.

Tjen 31.000 kroner

Efter at have gået huset igennem ude og inde er Hans Dollerups dom klar. Erling Sørensen bør få lagt 300 mm papiruld på loftet. Det koster 16.375 kroner.

Har du et loft på 120 m2, og lægger 300 mm papiruld, koster det 20.000 kroner. Tilbagebetalingstiden er fem år, og efter 10 år vil du have tjent 23.000 kroner.

Derudover mener Hans Dollerup, at Erling Sørensen bør få sin mur hulmursisoleret.
Det er der desuden mange andre danskere, som kan få glæde af. 100.000 huse mangler nemlig hulmursisolering.

70 m2 hulmursisolering af papiruld koster 9.000 kroner. Efter 10 år er den økonomiske indtjening 31.000 kroner.

Rigtig mange kan derudover få glæde af at skifte deres ruder ud. Hans Dollerup  påpeger, at det mange steder ikke er nødvendigt at skifte karmene.

Nye ruder koster 10.000 kroner, hvis du selv skifter dem. Tilbagebetalingstiden er seks år. Efter ti år har du sparet 7.000 kroner.

Små investeringer giver effekt

Herudover er Hans Dollerup imponeret over, at Erling Sørensen har isoleret varmerørene. Det koster ikke ret meget. 13 kroner per meter. Til gengæld er besparelsen stor. Tilbagebetalingstiden er under en uge.

Desuden foreslår Hans, at familien skifter pumpen på oliefyret til en a-mærket pumpe. Den koster cirka 3.000 kroner, men de kan spare op til 700 kroner om året i strøm.

NB: Vi skal gøre opmærksom på, at de priser, som er nævnt, er vejledende.Du kan altså opleve, at de priser, du skal give for lignende arbejde, kan variere alt efter, hvor du bor i landet, og hvor omfattende arbejdet er.