Er det sundt at spise agurker?

Er det sundt at spise mange agurker. Kan man nøjes med at spise agurker, hvis man nu ville tabe sig?

(© mediearkivet)

Er det sundt at spise mange agurker. Kan man nøjes med at spise agurker, hvis man nu ville tabe sig?

Der er et begreb, man kalder "negativt energiindhold". Altså at det koster mere energi for kroppen at forbrænde den pågældende madvare - end der er energi i den. Når diskussionen kommer ind på den slags, plejer det netop at være selleri eller agurker, man fremhæver, og det ville være dejligt, hvis det var sådan, men det holder desværre ikke.

Agurker indeholder ganske vist kun godt 10 kcal pr. 100 gram, men de indeholder blandt andet store mængder vand, og vand afgiver ikke energi ved forbrænding.

Du har brug for et sted mellem 1.800 og 2.400 kcal hver dag - afhængig af kropsvægt, køn - og hvor aktivitet du er rent fysisk.

Hvis du skal dække det energibehov ved kun at spise agurker, så betyder det, at du skal spise cirka 20 kilo agurker om dagen. Og gør du det, vil du selvfølgelig blive mæt lang tid før, at dit energibehov er dækket - så du vil tabe dig, hvis du gør det, men du vil også lyn-hurtigt komme til at mangle en række livsvigtige stoffer, der ikke er i agurker; eksempelvis vitaminer og mineraler.

På mange måder skal vi være glade for agurkerne, men i følge tal fra Danmarks Statistik er priserne på sunde madvarer steget med næsten 28 procent de seneste to år, mens priserne på usunde madvarer stort set er de samme.