Gode råd mod tømmermænd

Hvorfor får man tømmermænd, og hvad kan man gøre for at slippe af med dem igen?

Noget tyder på, at det ikke er alkoholen, der er mest skyld i tømmermænd. Congener - der er et biprodukt ved gæring og lagring af alkohol - giver hovedpine, kvalme, træthed, hjertebanken, rysten, svedeture og dårlig mave. Og congener er farvede. Faktisk kan man sige, at jo mørkere det, du drikker, er, desto større er risikoen for tømmermænd. Så whisky, cognac, rom, rødvin og mørk juleøl giver generelt værre tømmermænd end hvidvin, gin og vodka. Så drik de lyse drikke; det er det, nogen kalder at "drikke intelligent".

Nogle mennesker er særligt disponeret for at få hovedpine, når de drikker bestemte typer alkohol; for eksempel indeholder rødvin biogene aminer, der kan give allergiske reaktioner. Og oveni kommer så giftstofferne i tobaksrøg, der giver de samme problemer, så hvis du også har røget, er tømmermændene næsten altid ekstra slemme. Blodkarrene i hjernen står og trække sig sammen - og så har du ondt i kasketten.

Alkohol er vanddrivende, og væskemangel er også én af årsagerne til hovedpinen, derfor er det bedste råd til at undgå tømmermænd at skifte nogle af aftenens genstande ud med vand. Du skal i hvert fald huske at drikke vand ved siden af. Endelig viser forskning, at alkohol også påvirker immunforsvaret, så det frigør nogle minihormoner, der hedder interleukiner, og de gør også, at du får det skidt.

Et gammelt diplomatråd går ud på at drikke en kvart liter piskefløde, inden du begynder at drikke alkohol. Fedtet i piskefløden gør nemlig, at alkoholen optages langsommere i kroppen. Du kan selvfølgelig også spise noget andet fedtholdigt, men lad endelig være med at drikke på tom mave. Hvis skaden er sket - og du har tømmermænd - så husk at drikke rigeligt med vand. Spis no-get mad med salt i - gerne noget der ikke er alt for fedt. Find et par hovedpinepiller, og tag den så ellers med ro - eller gå en lang tur og få frisk luft.

Det kan også være en god ide at snuppe en reparationsbajer - hvis du ellers kan skylle den ned. Den fjerner nogle af abstinenserne ved at hæmme dannel-sen af giftstoffer. Men kun en enkelt. I Rusland er der tradition for at reparere tømmermænd med kålsuppe. Og i England står den på en særlig gærpostej, hvis man har tømmermænd.

Mange asiatere har et gen, der gør, at de ikke er lige så gode til at nedbryde alkohol, som de fleste europæere. Det betyder, at de ikke kan tåle at drikke lige så meget som andre, før de bliver syge, men faktisk får hver 5. af os aldrig tømmermænd. Man ved ikke hvorfor. Og så skal du huske, at du også kan få svedeture og hovedpine og andre tømmermændssymptomer, hvis du rigtigt har dummet dig. Lagt an på chefens kone eller sådan noget. Det kan også gøre, at du rent fysisk har det skidt dagen efter.

En ny beregning viser, at hver 5. dansker over 16 år drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger på 14 genstande om ugen for kvinder og 21 for mænd.