Gode råd til forårsrengøring

Hvordan griber du det an, og hvilke rengøringsmidler har du brug for?

Om vinteren går bjørnene i hi, og det gør lysten til at gøre rent også. Men nu hvor det er forår, skal der for alvor muges ud i de små hjem. Men hvordan griber du det an, og hvilke rengøringsmidler har du egentlig brug for?

Vi har fået hjælp af ernærings- og husholdningsøkonom, Inge Norus, til at finde vej i rengøringsjunglen.

Før du går i gang...
Inden, du går i gang, er det vigtigt, at du har de rigtige rengøringsmidler. Du skal bruge:

  • Brun sæbe (fast)
  • Opvaskemiddel
  • Universal rengøringsmiddel
  • Eddikesyre
  • Toiletrens
  • Skurepulver
  • Sæbespåner
  • Klude - gerne microfiber

Sådan gør du:

Stuen

Som udgangspunkt skal der gøres rent i stuen, når der trænger til det. Der skal tørres støv af, og her kan du med fordel bruge en microfiberklud.

Gør kluden lidt våd og tør støvet væk. Kluden suger nemlig støv og bakterier til sig, i stedet for bare at flytte det rundt. Efter brug skal kluden til vask og kan genbruges op til 500 gange.

Har du en lampe, et bord eller lignende, der suger støv til sig, kan du tørre overfladen over med et skyllemiddel - så tiltrækker det mindre støv.

Rummet skal også støvsuges. Start udefra og arbejd dig ind mod skidtet. Brug langsomme og korte bevægelser, så du får suget alt skidtet med op.

Endelig skal gulvet vaskes. Det kan gøres med sæbespåner eller universalrengøring alt efter, hvilken type gulv, du har.

Badeværelset

Badeværelset er et af de rum, der bliver brugt meget, hvor der kan samles en masse bakterier. Så det er vigtigt, at rengøre badeværelset ofte.

Når du har været i bad, skal du tørre kabinen efter med et håndklæde. Håndvasken skal have noget skurepulver en gang om ugen og ellers dagligt tørres af med et håndklæde.

Toilettet skrubbes med børsten hver dag. Er der meget kalk i toilettet, skal du hælde eddikesyre (Læs blandingsforholdet på etiketten) i kummen og lade det virke lidt, inden du skurer med børsten og skyller efter.

Derudover er det en god idé at bruge toiletrens en gang om ugen. Endelig skal gulvet også ofte vaskes.

Køkkenet

I køkkenet er der også grobund for en masse potentielt skadelige bakterier. Derfor er det alfa og omega, at du har en god køkkenhygiejne.

Køkkenvasken skal skrubbes med en svamp eller lignende hver dag og altid tørres af efter brug. En gang om ugen er det også godt at give vasken en gang skurepulver. Køkkenbordet skal tørres af, hver gang du er færdig med at arbejde i køkkenet.

Et af de steder, der kan samle sig meget skidt er i emhætten. Og det kan være farligt - for der kan gå ild i skidtet. SÅ sørg for at holde den ren. Tag filteret ud og vask det med opvaskemiddel. Tør filteret af, inden du sætter det op på plads igen.

Ovnen skal gøres ren, når den trænger. Det vil sige, når den begynder at lugte. Brug brun sæbe til at holde den.

Har du en bageplade, der er meget beskidt, smører du et godt lag brun sæbe på pladen. Sæt den i ovnen på 100 grader, og tag den først ud, når sæben bobler. Vent til bagepladen er kold og vask den derefter ren.

Husk også at holde gulvet rent i køkkenet. Støvsug eller fej, når du har lavet mad. Og vask det, når det trænger.

Når du er færdig...

Efter en omgang hovedrengøring er det altid godt med en lille belønning. Det kan være en kop dejlig kaffe, et stykke chokolade eller en biograftur.

God fornøjelse!