Gode råd til at prutte om prisen

Kunne du tænke dig at spare op mod 40.000 kroner om året? Det kan rent faktisk lade sig gøre, bare ved at prutte om priserne.

Kunne du tænke dig at spare op mod 40.000 kroner om året? Det kan rent faktisk lade sig gøre, bare ved at prutte om priserne. Og det er altså penge som helt almindelige mennesker kan spare på helt almindelige ting.

Forhandlingsekspert Keld Jensen kommer her med 7 gode råd til hvordan man kommer i gang med at prutte.

Råd 1: Prisen

Inden man sætter sig for at prutte, skal man afklare tre ting:
Målet: Hvilken pris synes man er rimelig at betale for varen.
Smertegrænsen: Hvor meget vil man højst betale.
Udgangspunktet: Hvad sælges varen til, hvis man ikke prutter om prisen.
Man skal overholde sin smertegrænse og sit mål, og kan man ikke få varen til den pågældende pris, skal man forlade butikken uden at købe noget.

Råd 2: Mandat

Når man kommer ind i butikken, er det vigtigt man taler med den rette sælger, - altså den der har mandatet til at give rabat. Derfor kan det mange gange være en god ide at spørge i butikken, hvem man skal snakke med, hvis man vil lave en god aftale om et køb.

Råd 3: Branchekendskab

Det er vigtigt at kende noget til den branche man skal ind og forhandle i. Her er det særligt vigtigt at kende noget til markedet. Og vide hvor der faktisk er plads til at give rabat. Indenfor fx tøjbranchen, hårde hvidevarer og HiFi er der stor fortjeneste og derfor også råd til at give et nedslag i prisen. Men indenfor spillekonsoller og eksempelvis ipods er der ikke så stor fortjeneste, så der vil det være meget vanskeligt at få en god handel med hjem.

Råd 4: Geografi

Geografi er også et relevant punkt at huske. Her kan man med fordel vælge et område hvor der ligger flere butikker af samme slags, da konkurrencen så bliver forstærket. Er man i et område hvor der kun er en butik af sin slags, kan det være en anelse sværere at forhandle om prisen.

Råd 5: God relation

Der er en tendens til, at man hellere køber en dyr vare ved en god sælger, end en billigere vare ved en dårlig sælger, og på samme måde gælder det når man skal forhandle om priserne. Jo bedre relation man har skabt til sælger, jo nemmere bliver det at forhandle.
Den bedste måde at skabe en god relation er ved at smalltalke med sælgeren. Man kan eksempelvis stille spørgsmål som; hvor længe har du været her, hvilken baggrund har du, det lyder spændende etc.

Råd 6: Spørgsmålene

Når man skal til at forhandle om en pris, er det vigtigste, at man ikke direkte beder om en rabat. Her beder man direkte sælger om at gå ned i pris, uden han får noget ud af det.
I stedet skal man stille åbne hv-spørgsmål, og et godt spørgsmål som ofte virker, er 'er det den absolut bedste pris du kan give mig?'.
Stiller man derimod lukkede spørgsmål som 'kan jeg få de den der oveni beløbet?', bliver det meget nemt for sælger at svare nej.

Råd 7: Merværdi

Inden man handler, skal man gøre sig klart, om man vil have et nedslag i prisen eller noget oveni sit køb. Eksempelvis er det oplagt at bede om et slips med, hvis man køber et helt jakkesæt, eller et par boksershorts eller en computertaske, hvis man køber en bærbar computer.
Ofte er det billigere for butikkerne at give noget ekstra med i prisen, end det er at give et nedslag. Derfor er dette et godt trick, som man kan få noget ud af.

Andre råd:

Udover de nævnte råd, fortæller Keld Jensen også, at man kan forhandle om betalingsmetoden. Betaler man med kort som fx Mastercard eller Diners, koster det butikken 7 % i gebyr. Man kan så foreslå, at man i stedet betaler kontant mod at man får et nedslag på fx 5 %. På den måde sparer man selv 5 % og butikken sparer 2 %. Dette bliver en win-win situation for både køber og sælger.

Der findes en del butikker der giver organiseret rabat. Det betyder at folk der er med i en bestemt organisation kan gå ind og få rabat. Ofte er det rabatter på op mod 30 %. Men det betyder også, at butikken er villig til at give rabat, og det kan man udnytte, også selvom man måske ikke er med i den pågældende organisation.
Butikker der giver organiseret rabat er forpligtet til at skilte med det.