Hvad sker der, når man får noget galt i halsen?

Nogle gange får man noget i "den gale hals". Men hvor sidder egentlig den gale hals? Og hvordan får man noget i den?

Nogle gange får man noget i "den gale hals". Men hvor sidder egentlig den gale hals?

Der er mindst 2 ting, du kan gøre gennem munden. Du kan drikke og spise, så maden kommer ned i mavesækken via spiserøret. Men du kan også trække vejret gennem munden, så luften kommer ned i lungerne via luftrøret.

Vi har 2 rør på halsen - luftrøret og spiserøret - og hvis der kommer madrester i luftrøret, så får du det rigtig skidt. Du har fået noget i den gale hals.

Spiserøret ligger bagest, og luftrøret ligger lige foran. Når du trækker vejret, fosser luften ned i lungerne. Og når du spiser og skal sluge maden, så lægger strubelåget sig som et låg ovenpå luftrøret, så maden fortsætter ned i spiserøret. Det sker helt automatisk uden, at du behøver tænke over det, og det forhindrer maden i at komme ned i luftrøret.

Men nogle gange går det galt; for eksempel hvis man taler, mens man har mad i munden. Så kan der ske det, at du ikke når at klappe strubelåget ordentligt ned, og så ryger noget af maden ned i luftrøret. Og så kan man ikke lade være med at hoste. Det skyldes reflekser i luftvejene.

I de fleste tilfælde får man hostet maden op igen - og får den sunket - og så er den på rette vej ned i mavesækken, som den skal. Men hvert år dør danskere faktisk, fordi luftvejene spærres af et større stykke kød for eksempel. Den slags kan påvirke nogle særlige nervebaner, så man får hjertestop. Så galt går det heldigvis sjældent, men nu ved du, hvad der sker, hvis du får noget i den gale hals.