Hvorfor dræber alkohol?

Hver dansker over 14 år drikker i gennemsnit 12 liter ren alkohol om året. Det svarer til 2,8 genstande om dagen i gennemsnit for hver dansker.

Alkohol er i virkeligheden et organisk opløsningsmiddel, og i Danmark har vi et af de største alkoholforbrug i verden.

Hver dansker over 14 år drikker i gennemsnit 12 liter ren alkohol om året. Det svarer til 2,8 genstande om dagen i gennemsnit for hver dansker - men cirka 400.000 danskere drikker 50 procent af det samlede forbrug. Det vil sige, at de i gennemsnit drikker 14 genstande hver dag.

Hvad kan for meget alkohol gøre ved kroppen?

Betændelse i bugspytkirtlen og leversvigt - skrumpelever - er nogle af de vigtigste.
Der er også øget risiko for kræft i munden, strubehovedet og i spiserøret.

Muskulaturen i hjertet kan blive ødelagt af for meget alkohol.

Nogle får alvorlig vitaminmangel og afkalkning af knoglerne.

Ødelæggelse af lillehjernen, impotens og men også psykiske lidelser som for eksempel demens, kan også skyldes for meget alkohol.

Oveni kommer også alle konsekvenser efter vold og trafikulykker, hvor alkohol har været en del af historien.

En ny doktorafhandling viser, at 14 procent af al brystkræft i Danmark skyldes alkohol.

Hvis man mindst én gang om ugen drikker mere end 5 genstande i træk - eller hvis man drikker flere end 21 genstande om ugen som mand og 14 genstande som kvinde, er ens forbrug for stort i henhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Der er noget galt, hvis man tit starter morgenen med en reparationsbajer.

Der er dog også gode ting at sige om alkohol. Hos midaldrende er 1-2 genstande angiveligt sundt for hjertet - men alkohol feder. Så den bagside har det også. Der er jo meget energi i alkohol. Hvis du går fra at drikke 2 flasker rødvin om ugen til 1 flaske, taber du 4 kilo på et år.

Alkoholisme er en sygdom, og der er ingen enkle løsninger, men når ægtefæller, børn og arbejdskolleger har pointeret problemet, så skal man også som pårørende være klar til at tage konsekvenserne og være klar til at stå fast over for den, der drikker for meget.

Præsenter den pågældende for noget hjælp, og sæt grænser overfor alkoholikeren, ellers bliver det let en zigzagkurs, der kan stå på i mange år.

Cirka 3.000 danskere dør hvert år for tidligt på grund af alkohol, og i gennemsnit hakker alkohol 7 måneder af danske kvinders middellevetid og 16 måneder af danske mænds.