Hvorfor sover overvægtige dårligt?

Ældre har generelt brug for mindre søvn end yngre, men 6 til 8 timer hver nat har de fleste brug for.

Det er ekstremt vigtigt, at du sover godt.

Mange mennesker bruger en halv million eller mere på at købe en bil - samtidig med at de har uendeligt svært ved at få pungen op ad lommen, når de skal købe en madras. Det hænger jo ikke sammen.

Ældre har generelt brug for mindre søvn end yngre, men 6 til 8 timer hver nat har de fleste brug for - men det er der mange, der ikke får, og der kan være flere grunde til det; en af dem kan være, at du vejer for meget.

Prøv at forestille dig, at luftvejene er ét langt rør; et rør, der begynder ved næsetippen og fortsætter gennem næsehulen, svælget, strubehovedet og ender med luftrøret og dets forgreninger.

En stor del af det rør holdes udspilet af brusk - men sådan er det ikke i svælget.

Svælget dannes af bløde dele; tungen, mandlerne og slimhinde.

Og de bløde dele slapper af, når du sover. Så når du tager en dyb indånding, mens du sover, så vil luften fosse forbi det svælg, der er faldet sammen, fordi det består af bløde dele.

Det skaber hvirvelstrømme i luften. Den slags giver vibrationer i det bløde væv - og så snorker du.

Hvis du vejer for meget, vil der være en del fedtdepoter i svælget - og så vil snorkeriet bliver endnu værre, og det kan skade din søvn.

Måske vågner du mange gange i løbet af natten uden at registrere det, fordi du trækker torsk i land - der er pauser i din vejrtrækning, mens du sover - og så er du rigtig træt dagen efter.

Derfor er et af de første råd til mennesker, der snorker - og som måske også slås med søvnapnø; altså lange perioder, hvor man ikke trækker vejret om natten - at de bør tabe sig. Så forsvinder symptomerne hos mange.

Det omvendte er faktisk også tilfældet; man kan også komme til at veje for meget af at sove for lidt.

Hvis du sover dårligt eller ikke sover nok, så udskiller kroppen en større mængde appetitstimulerende hormoner, der gør, at du har større appetit og spiser mere.

Så den vej omkring er en god søvn også vigtig.

Hvorfor overhovedet sove?

Der er flere teorier:

Måske er der stoffer i hjernen, der skal fjernes.

Måske bruger hjernen søvnen til at reparere hjernecellerne med - hjernen får et tiltrængt serviceeftersyn.

Men det er vigtigt, at du sover godt. Den tyske kansler Bismarck - ham med klumperne - sov 10 timer hver nat, mens Winston Churchill  kun behøvede 3 timers søvn.