Hvorfor sveder man?

Sved på huden er kroppens måde, at afkøle sig på. Når du træner bliver dine svedkirtler større og bedre til at producere sved - ligesom musklerne bliver større og stærkere med træning!

Hvorfor sveder man? For at køle kroppen!

Sved på huden er kroppens måde, at afkøle sig på. Når sveden fordamper afkøles huden.

Når du træner bliver dine svedkirtler større og bedre til at producere sved - ligesom musklerne bliver større og stærkere med træning!

Når vi snakker om svedmængder op til 2 liter i timen, så snakker vi om veltrænede elitesportsfolk, der bestemt ikke er ude af form. Så jo mere du træner, jo mere kan du også forvente at svede mens du træner.

Generelt sveder mænd mere end kvinder. En af grundene er, at mænd typisk er større og dermed producerer mere varme og dermed også skal af med mere varme.

En anden grund er, at det viser sig at kvinder er mere effektive til at regulere deres svedmængder. Det lader til, at de ikke overproducerer sved i samme grad som mænd gør.

Husk på, at sved kun er effektivt, hvis det fordamper fra huden. Hvis det bare triller ned på jorden, så er det ubrugeligt.

Effektiv regulering af mængden af vand, der kommer ud af huden, kan være en stor fordel i varme omgivelser - og her lader det til, at kvinderne altså bare er bedre end os mænd.

Det er faktisk en rigtig dårlig idé, at tørre sveden væk fra mens man f.eks. træner. Vi har brug for, at sveden på huden fordamper, for det er i denne proces, at vi kommer af med varmen.

Hvis man bliver ved med at tørre sveden af, er der ikke noget til at fordampe, og det gør det svært for os at komme af med varmen.

Fakta om sved

  • Vi har 80-600 svedkirtler pr. cm2 eller ca. 2-4 millioner svedkirtler på hele kroppen.
  • Vi kan svede op til 1-2 liter pr. time under træning.
  • For at køle kroppen skal svedperlerne fordampe - den kølende effekt forsvinder hvis du tørrer sveden væk og sved pølen på gulvet har heller ingen effekt.