Latter er godt for dig

Det er sundt at grine. Ingen tvivl om det, men hvad sker der egentlig i hjernen, når du griner?

Det er sundt at grine. Ingen tvivl om det, men hvad sker der egentlig i hjernen, når du griner?

Der sker det, at du danner endorfiner - det er kroppens egen morfin - i din hjerne - og de giver dig en følelse af afslapning og velvære. Endorfiner er et beroligende og smertestillende stof, og latter udløser også de naturlige signalstoffer dopamin og serotonin, der virker afslappende og giver lykkefølelse i hjernen.

Så du skal forestille dig, at den klump fedt på 1,4 kilo, som vi kalder hjernen, har forskellige centre, der registrerer følelser, og her bliver der flere endorfiner, og mere dopamin og serotonin, når du griner. Og det giver dig lykkefølelse.

Man kan også kalde det at grine for en slags "indre form for motion", og latter er godt for mange ting. Latter styrker immunforsvaret; man kan angiveligt måle flere hvide blodlegemer efter et godt grineanfald. Mængden af endorfiner øges som nævnt, og de er kroppens naturlige smertestillere. De forskellige stoffer, der frigøres i hjernen, er gode mod angst, depression og søvnløshed, så latter virker afspændende på krop og sjæl.

I følge nogle eksperter skulle 1 minuts latter producerer stoffer nok i hjernen til 45 minutters velvære, og kroppen skelner angiveligt ikke mellem ægte og uægte latter, og det er så her, at de såkaldte latterkurser kommer ind i billedet.

Vittigheder er til gengæld ikke særligt velegnede, fordi vi mennesker har så forskellig humoristisk sans, men for nogen tid siden fik jeg tilsendt et foto af et skilt fra en fødegang på et af de københavnske sygehuse. Et officielt skilt, hvor der stod: "De første 5 minutter i livet er de værste." Og så var der en, der havde tilføjet med tusch nedenunder. "De sidste 5 er nu heller ikke så sjove."

Vi voksne griner i gennemsnit 15 gange om dagen, mens børn griner flere hundrede gange hver dag.