Pas på kemien i din shampoo

Her kan du læse om, hvad vi skal kigge efter, når du køber shampoo.

Lene Midtgaard er 41 år og mor til tre (en fjerde er på vej), og så er hun bonus mor til to.  Hun er udannet Cand. scient. pol., og hun er leder af et miljøcenter i København. Lene er også foredragsholder med foredraget "Baby uden kemi", og så er hun medforfatter på bogen "Familie uden Kemi."

Her kan du læse om, hvad vi skal kigge efter, når du køber shampoo.

Gå efter Svanemærket

Det en god ide at kigge efter Svanemærket. Det nordiske Svanemærke er det ene ud af to officielt anerkendte miljømærker i Danmark. Det andet er blomsten.

Miljømærkerne gør det nemt og hurtigt at finde miljøvenlige produkter. Når et produkt er mærket med Blomsten eller Svanen, er det en garanti for:

  • At produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori
  • At der er taget hensyn til din sundhed
  • At kvaliteten er god

Shampoo, balsam og sæbe

Svanemærket shampoo/balsam/sæbe hører til blandt de mindst miljøbelastende inden for deres kategori, og de lever op til både miljø- og sundhedskrav.

Mængden af miljøbelastende stoffer reguleres mest muligt - både gennem forbud og gennem begrænsning af problematiske stoffer. Det samme er tilfældet med stoffer, der påvirker sundheden.

F.eks. er stoffer så phtalater eller methyldibromoglutaronitril (MG) ikke tilladt i produktet og brugen af parfume og parfumestoffer er begrænset. Mængden af emballage er minimeret, lige som der er stillet krav til produkternes effektivitet.

(Kilde: Miljømærkning Danmark)

Gå ind på miljø Miljømærkning Danmarks hjemmeside og læs mere:
http://www.ecolabel.dk/

Gå uden om parabener

Du kan nemt spotte alle slags parabener, der står nemlig altid navnet paraben i ordet.
Parabener er en fælles betegnelse for en gruppe af 6 konserveringsmidler bestående af Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isopropylparaben og Isobutylparaben.

De bliver typisk anvendt i cremer, shampoo og make-up for at forhindre bakterie- og svampevækst samt nedbrydning i produktet. I kosmetik anvendes oftest en blanding af to eller flere de fire parabener Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben og Butylparaben.

Parabenerne kom på markedet i 1920erne, og blev taget i anvendelse i kosmetikbranchen og fødevareindustrien ca. 20 år efter.

Parabener er altså blevet brugt i kosmetik i mere end 60 år, og er dermed nogle af de mest veldokumenterede konserveringsmidler på markedet i modsætning til flere nye konserveringsstoffer, som vi ikke kender langtidseffekterne af. 

(Kilde: Astma - Allergi forbundet)

Se mere her:
http://dinhverdag.astma-allergi.dk/deklarationer/forbruger/parabener)

Shampoo uden miljømærkning

Hvis du ikke kan finde en shampoo med miljømærkning, som du har lyst til at købe, kan du prøve at undgå de 26 kendte allergene parfumestoffer.

Ifølge kosmetikbekendtgørelsen skal disse 26 allergifremkaldende parfumestoffer fremgå af emballagen, hvis de findes i en vis koncentration i produkter. Print eventuelt listen ud, og tag den med når du skal købe ind.

Stofnavnene står i alfabetisk rækkefølge:

A

Alpha isomethyl Ionone
Amyl cinnamal
Amylcinnamyl alcohol
Anisyl alcohol

B

Benzyl alcohol
Benzyl benzoate
Benzyl cinnamat
Benzyl salicylat
Butylphenyl methylpropional

C

Cinnamal
Cinnamyl alcohol
Citral
Citronellol
Coumarin

D

d-Limonene

E

Eugenol
Evernia prunastri (egemos ekstrakt)
Evernia Furfuracea (træmos ekstrakt)

F

Farnesol

G

Geraniol

H

Hexyl cinnamal
Hydroxycitronellal
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde

I

Isoeugenol

L

Linalool

M

Methyl 2-octynoate

(Kilde: Miljøsekretariatet)

Læs mere på Miljømærkesekretariatets hjemmeside eller http://www.astma-allergi.dk/home