Rens dit tag - og slip for at købe nyt

Et helt nyt tag er hundedyrt. Det bliver nemt over 150.000 kroner for at få nye tagplader og for at få fjernet det gamle tag på et almindeligt parcelhus.

Et helt nyt tag er hundedyrt. Det bliver nemt over 150.000 kroner for at få nye tagplader og for at få fjernet det gamle tag på et almindeligt parcelhus.

Mange parcelhuse har eternittage, som egentlig ikke fejler noget, mens som med tidens løb er blevet ret grimme at kigge på. Men har du et eternittag fra før 1984, skal du passe på, for så indeholder det asbest. Det er farligt at få i lungerne, men det er også meget slidstærkt.

Sådan et eternittag har Mogens Bak fra Galten ved Århus. Men samtidigt har han heller ikke de 150.000 kroner, et nyt tag vil koste. Derfor har han kontaktet Dansk Facade Service.
Firmaet har nemlig specialiseret sig i at rense og male gamle eternittage.

Sådan foregår det

Først bliver taget renset med en speciel maskine, der først vasker taget for mos og andre urenheder, men samtidigt samler maskinen også vand og snavs op, som for begge deles vedkommende indeholder asbest.

Herefter bliver taget algebehandlet, og til sidst får taget en gang maling. Taget bliver også gennemgået for løse og knækkede tagplader. Mogens Bak skulle for eksempel have skiftet rygninger på sit tag.

Derfor kom Mogens regning til at lyde på 25.000 kroner inklusiv alt, og han sparede på den måde 125.000 kroner - i forhold til et nyt tag, der altså ville have kostet 150.000 kroner.

Kunne du være interesseret i at få dit tag renset, skal du regne med en pris på cirka 80-90 kroner per kvadratmeter.

Et par gode råd

Træerne gror dog ikke ind i himlen, for du skal være opmærksom på, at du med rense- og malemetoden ikke får et nyt tag, men "blot" et flottere tag.

Ifølge Bolius, der rådgiver husejere, så findes der ingen beviser for, at behandlingen forlænger tagets levetid. Og har du et tag i meget dårligt stand, så er rensningen og pengene spildt, fordi du alligevel er nødt til at investere i et nyt tag.