Sådan bliver du en god nabo

Her kan du finde fem gode råd til, hvordan du undgår at havne i en krig med din nabo.

Naboer får en øl over hækken, tømmer hinandens postkasse i ferien og låner alt fra værktøj til en kop sukker af hinanden.

Sådan er billedet af det ideelle naboskab, men desværre stemmer det ikke altid overens med virkeligheden. Undersøgelser viser, at mere end halvdelen af befolkningen har følt sig generet af en nabo, og hver femte har haft en direkte konflikt med sin nabo.

Ifølge Bo Ørsnes, underviser og konfliktmægler, Center for Konfliktløsning, kan du selv gøre meget for at undgå at havne i en uoverensstemmelse eller direkte krig med din nabo. Det handler først og fremmest om, at I lærer hinanden at kende og skabe gensidig tillid og respekt.

- Det helt afgørende for et godt naboskab er at turde at tage kontakt med hinanden. Gode relationer opstår ikke automatisk, siger Bo Ørsnes.

Et godt naboskab behøver ikke være ensbetydende med, at I sidder lårene af hinanden, men den gensidige forståelse og tolerance er større, jo bedre vi kender hinanden.  Ved at opbygge en god kontakt er der altså større chance for, at I begge giver hinanden lidt længere snor.

Bo Ørsnes

Husk at hilse

En anden vigtig ting i naboskabet er noget så elementært som at hilse på hinanden.  Det kan være et smil, et nik eller bare et hej.

-  Det lyder så simpelt, men vigtigheden af at hilse kan man ikke overvurdere. Det viser, at I ikke er hinanden ligegyldige.  Det illustreres bedst ved at tænke på, hvilke signaler det sender, når to personer, der kender hinanden, ikke hilser.  Det kan let opfattes som et tegn på fjendskab eller manglende imødekommenhed, siger Bo Ørsnes.

Hvis du ikke kan holde ud at være i kontakt med din nabo, kan det være meget krævende at forsøge at undgå vedkommende.  En simpel ting som at tømme postkassen eller gå ud med skraldespanden bliver besværlig.  Og hvad gør du, hvis naboen står og taler med en anden person, som du plejer at hilse på? Et forsøg på at undgå naboen kan hurtigt komme til at styre dit liv.

Dialog er vejen frem

På trods af alle de gode intentioner kan det ikke undgås, at selv de bedste naboer af og til føler sig generet af hinanden.  Er der optræk til uoverensstemmelser, gælder det om at tage dem i opløbet. Igen er det en god idé at tage personlig kontakt. Bank på hos naboen og forklar, hvordan du oplever situationen, og hvad der generer dig.

- Det er en god idé på forhånd at have overvejet, hvad du vil sige, og derfor skal du ikke henvende sig, når du er mest vred.  Fortæl hvordan du oplever det, der sker, og giv naboen mulighed for at komme med sin oplevelse, siger Bo Ørsnes.

Det er hans erfaring, at utrolig mange ting falder på plads af sig selv, når der bliver snakket om tingene og lyttet til hinanden. Til gengæld er det ikke smart at møde op med meget firkantede krav eller færdige forslag til, hvordan tingene skal være.  Og det er en rigtig dårlig idé at true med at involvere grundejerforening, politi eller andre myndigheder. Det kan meget let optrappe konflikten.

- Reagerer naboen på din henvendelse med vrede og skældsord, er det vigtigt, at du bevarer roen og en god tone. Sig f. eks, at du kan se, at I ikke finder en løsning her og nu, og at du gerne vil have, at I finder et andet tidspunkt, hvor I kan tale om tingene. Det vigtige er, at du holder fast i, at I skal tale med hinanden, og at du gerne vil have, at det foregår i en ordentlig tone, og at du tror på, at der kan findes en løsning, siger Bo Ørsnes.