Sådan forkæler du din hjerne

Vi fødes med 25 milliarder hjerneceller, så er det ellers bare med at hælde på, for allerede som 30-årig begynder det at gå ned ad bakke. Her kan du få gode råd til, hvordan man holder sin hjerne i gang.

Vi fødes med 25 milliarder hjerneceller, så er det ellers bare med at hælde på, for allerede som 30-årig begynder det at gå ned ad bakke. Alligevel er det en god ide at udfordre hjernen hele livet - for selv om, at hjernen skrumper, så kan forstanden sagtens blive ved med at vokse.

Forskning blandt enæggede tvillinger, der er vokset op i hvert sit miljø viser, at intelligens både afhænger af arv og miljø, så det at vokse op i stimulerende omgivelser betyder altså også noget. Intelligens ligger ikke kun i generne.

Magelighed er faktisk hjernens værste fjende. Magelighed før let til, at man ikke får stimuleret sin hjerne - så her er en række gode råd:

  • Kortspil, krydsord eller udfordrende litteratur. Eller lær sprog. Det er en rigtig god ide. Stimulér hjernen.
  • Spis sundt; især frugt, grøntsager og fisk - og vær opmærksom på dit blodtryk og kolesteroltal.
  • Brug cykelhjelm. Også en måde at passe på din hjerne.
  • Man skal holde sig fra stoffer; stofmisbrug kan let beskadige hjernen. Drop alkohol og rygning.
  • Og lov mig så at blive undersøgt, hvis du har svært ved at huske.
  • Det er også vigtigt for din hjerne, at du plejer dine venner. De ting, du foretager sig sammen med andre, har positiv indflydelse på din hjerne.
  • Endelig er det vigtigt, at du holder dig i god fysisk form. Risikoen for demens nedsættes med op mod 50 procent, hvis du dyrker motion.

Det skyldes, at selv om hjernen kun udgør 2 procent af den samlede vægt - i hvert fald hos voksne - så ender den med at få tilført 20 procent af den samlede blodforsyning. Så hvis blodgennemstrømningen til hjernen ikke er på toppen, så mister du skarphed. Det er derfor, at motion godt for hukommelsen.

En undersøgelse med flere end 800 katolske nonner, præster og munke over 65 år viser, at de, der holdt deres hjerne godt i gang, i gennemsnit havde 47 procent mindre risiko for at blive demente.

Man har kun kendt til intelligensprøver siden 1905, og med den usikkerhed, der nu er med den slags, så er et af de klogeste mennesker, der nogensinde har levet, den amerikanske skakspiller Bobby Fisher.

Han har fået målt sin intelligenskvotient til 187, men går man tilbage i historien, så kunne amerikaneren William James Sidis, der døde i 1944, stave som 1-årig - og læse Homér på græsk som 4-årig. Man mener, at han har haft en intelligenskvotient på omkring 250.