Skal man altid sige sandheden?

Det er faktisk muligt at levere ubehagelige budskaber på en god måde, så der bliver lyttet.

Sandheden er ofte ilde hørt. Men det er faktisk muligt at levere ubehagelige budskaber på en god måde, så der bliver lyttet.

 
Hvis din mand er blevet for tyk, bruger alle sine aftener foran fjernsynet eller måske bare er holdt op med at tale, så ved du sikkert allerede, at det ikke nytter noget, at du lige pludselig råber: 'Så opfør dig dog anderledes!'
 
Det kommer du nemlig ingen vegne med. Derimod skal man forberede sig grundigt inden, man overbringer ubehagelige budskaber til dem, man elsker.
 
Det fortæller psykolog Annette Due Madsen, leder af Center for Familieudvikling.
 
- Når man indgår i en relation til andre mennesker, skal man vide, at man på en måde har det andet menneskes liv i sin hånd, og derfor er det vigtigt, at man nøje overvejer, hvad man vil sige, hvornår det skal være, og hvordan man vil sige det. Alt for ofte kommer man med sine kritikpunkter på håbløse tidspunkter, når man er presset.
 
Men hvis man virkelig vil hjælpe det andet menneske, kan man f.eks. rejse problemet ved at stille et spørgsmål.

Så i stedet for at råbe: 'Hvor er du fed', så sætte sig stille og roligt ned og sige: 'Jeg elsker dig rigtig meget. Har du selv tænkt over, at du måske har taget på?'

Tænk på timingen

- Det handler også om at tage ansvar for det, man siger. Så hvis man synes, at ens mand er for doven, kan man sige: 'Jeg har brug for at snakke om, hvordan vi plejer vores kroppe', forklarer Annette Due Madsen.
 
Et andet vigtigt element, når det kommer til at overbringe de ubehagelige budskaber, er timingen:
 
- Ofte kommer den slags kritikpunkter som indfald, når man er træt og utilfreds - og som regel er ens partner på det tidspunkt lige så træt og utilfreds. Men der er ingen grund til at diskutere børn kl. 7 om morgenen og sex kl. 12 om aftenen. Så inden man går i gang med det, skal man spørge sig selv, om det er vigtigt, at budskabet bliver sagt netop nu, eller om man kan vente, til der er ro og overskud.

Skal man altid fortælle sandheden?

I vores program om at sige sandheden, viser vi et skuespil, hvor en veninde har set sin venindes kæreste sammen med en anden.

Skal man altid fortælle sandheden, også selv om man ved, at man kommer til at ødelægge noget, for den man fortæller det til?, spørger vi om.

Ifølge teolog Pernille Hornum og psykolog Ida Oxholm, der fulgte med i skuespillet handler det om at respektere den, man fortæller sandheden til.

Find ud af om det overhovedet er nødvendigt for den du vil fortælle sandheden til, inden du slynger om dig med sandheder. Overvej om det i virkeligheden er dig selv, der har behov for at fortælle sandheden?

Pernille Hornum konkluderer at det er en god idé, at lave aftaler med venner og kærester om, hvornår og i hvilke forbindelse man selv vil høre sandheden.