Vinterklar bil

Hvordan gør man bilen vinterklar for færrest mulige penge? Hvad skal man bruge æbler og citroner til? Og hvad skal man huske på, når man kører ud i vinteren?

Vinterbil

Hvordan gør man bilen vinterklar for færrest mulige penge? Hvad skal man bruge æbler og citroner til? Og hvad skal man huske på, når man kører ud i vinteren?

Allieret med bilekspert Steen Bachmann fra Bil Magasinet, giver vi dig de syv af de vigtigste tips til, hvordan bilen bedst muligt kommer igennem den kolde tid.

Tip 1: Is på forruden

Vi kender det alle: Man kommer ud om morgenen og bilen er helt frosset til.
Til at bekæmpe isen på ruderne kan man bruge lunkent vand (Ikke kogende, da det kan få ruden til at sprænge).

Er man ikke i besiddelse af lunkent vand kan man bruge isfjerner. Man kan både købe et færdigblandet produkt, eller man kan lave det selv. Til det skal man bruge:

  • en gammel forstøver flaske
  • en dunk til opbevaring.
  • 1kg fugtfjerner (Kalciumklorid) som koster 18,75 i Matas
  • 1,5 l. vand

Man blander vand og fugtfjerner i den store dunk. Det skal rystes godt. Når man ryster det bliver det varmt, hvilket er helt normalt. Når fugtfjerneren er opløst hældes det på forstøverflasken og man har nu en spray med fugtfjerner. Hvis man synes 2,5 l. isfjerner er lige i overkanten kan man blande en mindre portion i forholdet 1 del fugtfjerner og 1,5 dele vand.

- Og ja, man sparer en masse penge ved at lave det selv i stedet for at købe det. 1kg fugtfjerner koster 19,50 og 1½ l. vand koster ca. 6 øre. I alt bliver det 19.56 kroner for 2 l. isfjerner. 100 ml. koster altså 97 øre og til sammenligning koster den færdigblandede isfjerner 10 kr. for 100 ml. Her er der altså tale om en besparelse på 90 %.

OBS: Den hjemmelavede isfjerner er ikke god for bilens lak, så sørg for kun at sprøjte på ruderne, og brug kun den mængde, der er nødvendig for at opløse den værste is.

Tip 2: Vinterdæk

Når temperaturen falder til under seks grader bør man skifte til vinterdæk. Det skyldes, at bremselængden bliver 2½ gang kortere i glat føre med vinterdæk.

Tip 3: Batterier

Begynder batterierne at svigte skal man skifte dem med det samme. Det er nemlig et tegn på, at de er ved at løbe tør for strøm. Steen Bachmann anbefaler, at man altid kører rundt med et sæt startkabler i tilfælde af, at uheldet alligevel er ude.

Tip 4: Trafikfilm

Trafikfilm på forruden er et almindeligt problem i den kolde tid. Trafikfilm er et lag smuds der sidder på forruden, som stammer fra sod og skidt fra vejene. Man kan købe forskellige produkter, som man enten kan sprøjte direkte på forruden eller putte i sprinklervæsken. Produkterne koster fra 30 kroner og opefter.

Man kan i stedet bruge et stykke frugt fra køkkenet. Her er det vigtige, at det skal er en syrlig frugt. Den bedste frugt er en citron, da den indeholder mest syre.
Frugten skæres over og gnides ind i forruden, så der danner sig en syrlig hinde. Denne hinde forebygger trafikfilm. Et stykke frugt koster ikke mere end et par kroner, men kan til gengæld også kun bruges en enkelt gang.

Tip 5: Skift af vinduesviskere

Hvis vinduesviskerne laver striber skal de skiftes, da de bl.a. medvirker til at lave trafikfilm. Man kan meget nemt skifte sine egne vinduesviskere, og Steen Bachmann viser i Rabatten, hvordan man gør.

Tip 6: Duggede ruder

Ofte dugger ruderne når det er koldt udenfor. Det kan man forebygge på to måder.
Man kan bruge en anti-dug klud, som er en bomuldsklud tilsat nogle kemikalier.

Første gang man bruger kluden skal ruden helst være dugget helt til. Man gnider ruden med kluden og der skal fremover mere til, før der dannes dug. I Rabatten bruger vi den på en tør rude, hvilket man også kan, men så holder kluden ikke så længe. Den klud vi bruger er af mærket Sonax og koster 18 kroner.

Vil man ikke bruge 18 kroner på en anti-dug klud kan man i stedet gnide ruden ind i opvaskemiddel. Dette kan dog skabe nogle regnbuestriber. Dem undgår man bedst ved at bruge en farve- og parfumefri opvaskemiddel. Man skal ikke vaske opvaskemidlet af igen.

Tip 7: Vær beredt!

Når kulden sætter ind er det en god ide at have et spade og et tæppe i bilen, i tilfælde af man sidder fast. Alt for mange kommer afsted uden varmt tøj, og i den kolde tid kan man ende med at sidde længe og vente på Falck.