For mig er en alkoholiker en person, der har et overdrevet forbrug af alkohol, og som har en behov for at få hverdagen til at hænge sammen ved hjælp af alkohol.

Sådan er jeg. Eller jeg vil i hvert fald mene, at jeg i høj grad lever op til den beskrivelse. I hvert fald i min fritid.

Når jeg har fået fri fra arbejde, så vil jeg gerne sidde og drikke alkohol. Og hvis jeg tager ud med venner for at drikke en kaffe, så vil jeg egentlig gerne have byttet kaffen ud med en øl.

Jeg hygger mig med alkohol. Jeg tror, alkoholen giver mig tryghed.

Tværs - Du er ikke alene

Tværs er tilbage med Sara Bovin som vært.

Sara Bovin er 32 år gammel, uddannet tv-tilrettelægger og har lavet flere tv-programmer om udsatte unge blandt andet POV på DR3.

Hvis du har et problem, som du gerne vil dele med Tværs, kan du skrive til skrive til Sara Bovin på Facebook i gruppen Tværs - Du er ikke alene.

Tværs sendes hver søndag klokken 20:03 på P3 og kan også høres som podcast.

Det er svært at sætte ord på, men det giver mig et eller andet. Noget jeg måske mangler.

Indtil videre har jeg drukket to øl i dag. Lige nu har jeg lyst til en mere. Faktisk længes jeg så meget efter en, at jeg ikke gider at få taget fotos til denne artikel bagefter. Jeg vil hellere hjem og drikke en øl.

Jeg er opvokset i en familie, hvor alkohol var en almindelig del af hverdagen. Det var noget, man sad og drak ved middagsbordet. Det var først, da jeg begyndte at besøge mine kammerater, at jeg fandt ud af, at alkohol ikke var normalt at drikke til måltiderne.

Begyndte som 14-årig

Mit misbrug begyndte, da jeg var 14. Min kæreste slog op med mig, og jeg købte en sixpack og drak alle seks øl.

På det tidspunkt lavede mine venner og jeg lidt ballade engang imellem. Vi kaldte det havepiller. Det gik ud på, at vi gik ind i folks skure på villavejene for at snuppe et par rammer øl.

Dengang boede jeg hjemme og havde et stort værelse, så vi gemte rammerne hos mig. Pludselig havde jeg et stort lager, og så røg den ene øl. Så den anden, og så den tredje. De stod der jo bare alligevel.

Modelfoto (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

I begyndelsen drak jeg mest, når jeg var social. Hvis jeg var til en fest, og festen skulle være fed.

Nu drikker jeg mest for mig selv. Mine venner ved godt, at jeg er alkoholiker, så de lader mig ikke drikke i samme omfang, som når jeg er alene hjemme hos mig selv. Men når jeg er alene, er der jo ingen grænser.

Drikker først efter arbejdet

Jeg drikker aldrig, før jeg skal på arbejde, og heller ikke mens jeg arbejder. Det er først, når jeg får fri. Der drikker jeg cirka en øl hver halve time, indtil jeg går i seng.

Jeg har været syg et par gange. Sidste gang for nogle måneder siden var jeg indlagt i to uger. Dengang tænkte jeg, at jeg skulle stoppe, for jeg blev sgu lidt bange.

Benjamin

Jeg får jo mine otte timers søvn, jeg passer mit job, og jeg kan også godt få min hverdag til at hænge sammen, samtidig med at jeg har et misbrug.

Min mor var den første, der bad mig om at stoppe. Det gjorde mig lidt ked af det, fordi jeg vidste, at mit misbrug gjorde hende ked af det.

Købte en sixpack efter indlæggelse

For tre eller fire år siden drak jeg ikke i syv måneder. Jeg var blevet syg med lungebetændelse, fordi mit immunforsvar var så dårligt. Jeg gætter på, at det var på grund af alkoholen.

Der gik nogle uger, før jeg blev rask igen, men jeg stoppede. Mine venner roste mig, men alle havde så fucking travlt, så der var ikke rigtig nogen at snakke med. Og så synes jeg bare, det var så kedeligt uden alkohol.

Selvfølgelig er man frisk og klar i hovedet. Men der skete bare ikke rigtig noget, og så begyndte jeg på et studie, hvor der var fredagsbarer. Der vandt øllen efter halvanden time.

Derefter begyndte jeg på universitetet. Men der var det ligesom for sent. Jeg fik en dårlig start og kunne ikke engang finde ud af at læse mine mails. Så jeg droppede ud.

Modelfoto. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Jeg har været syg et par gange. Sidste gang for nogle måneder siden var jeg indlagt i to uger. Dengang tænkte jeg, at jeg skulle stoppe, for jeg blev sgu lidt bange.

Da lægerne sagde, at alt var okay igen, kørte jeg hjem i min bil. Men da jeg så den første tank, kørte jeg derind for at købe en sixpack.

Jeg skal nok komme over det

Alkoholen giver mig en form for hygge. Jeg tror eksempelvis ikke, jeg ville hygge mig lige så meget, hvis jeg sad og så en tv-serie uden øl.

Altså jeg har set tv-serier uden at have drukket før, så jeg ved godt, at det kan lade sig gøre. Men jeg ved sgu ikke. Det er bare beroligende.

Da jeg skrev til Tværs, sad jeg midt i en firhestes brandert og havde det supernederen. Dagen efter tænkte jeg, at kraftedeme var dumt, at jeg skrev. For så havde jeg ligesom sat alt det her i gang, som jeg egentlig ikke vil skabe opmærksomhed om.

Men nu er jeg her. Sket er sket, og jeg håber bare, at jeg kan hjælpe nogle andre unge, så de ikke drikker.

Modelfoto. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Jeg er klar over, at jeg har et misbrug, men jeg skal nok komme ud af det på den ene eller anden måde. Og det skal være inden september 2018, hvor jeg skal starte et nyt studie.

Men jeg skal nok komme ud af det. Det er også derfor, jeg egentlig ikke gider sidde her lige nu.

Jeg har en brandert indimellem, som bare er hidsig. Det er der, jeg enten ringer til Anonyme Alkoholikere, eller som i dette tilfælde til Tværs. Det ville jeg aldrig gøre, når jeg er ædru.

Lige nu har jeg bare ikke lyst til at stoppe med at drikke.

Den modbydelige kolde tyrker

Jeg har prøvet den dér kolde tyrker et par gange. Det er så modbydeligt. Du ligger bare og sveder i flere dage, og du har det virkelig skidt. Du kan ikke lave noget i to uger efter.

Mine venner ved godt, at jeg er alkoholiker, så de lader mig ikke drikke i samme omfang, som når jeg er alene hjemme hos mig selv. Men når jeg er alene, er der jo ingen grænser.

Benjamin

Men jeg har jo følelsen af, at jeg kan administrere det, som det er nu. Jeg drikker jo kun øl og ikke spiritus. Hvis det kommer ud af kontrol, hvor jeg drikker to flasker vodka om dagen, som jeg gjorde engang, så stopper jeg.

Det, jeg bekymrer mig mest om, er jo fandeme ikke alkoholen. Det er min fremtid. Jeg er 100 procent sikker på, at jeg godt kan stoppe. Men jeg skal eddermeme vælge den rigtige uddannelse næste gang, for jeg har ikke mange SU-klip tilbage.

Hvis der kom en pige i morgen og var helt vild med mig, og hun forlagte, at jeg stoppede, så gjorde jeg det. Jeg drømmer jo bare om at få en villa, Volvo og vovse.

Jeg ved godt, at jeg har forsøgt at stoppe flere gange før, og at jeg er faldet i igen. Men jeg er sikker på, at jeg kan klare det her selv. Det er bare under de der branderter, at jeg bliver sentimental og ringer til nogen.

Man skal jo lære af sine fejl, og det regner jeg da også med, at jeg gør. Så jeg holder mig forhåbentligt helt ædru næste gang, selvom jeg helst ikke vil love nogen noget.

Benjamin er et opdigtet navn. Benjamins rigtige navn er redaktionen bekendt. Billederne i artiklen er modelfotos.

Hør podcast

  1. Tværs på P3

    Tværs er podcasten, der går helt tæt på den personlige historie.