Michael på 28 er færdig med fængslet: Jeg fik en vej ud af kriminalitet

Michael Filipe Jørgensen har fået hjælp til at komme ud af kriminalitet på en café i Svendborg, der nu hædres med Tine Bryld Prisen.

En duft af svinekød og friskhakket persille begynder at sive ud af køkkenet på en café i gågaden i Svendborg.

Ved gryden med sovsejævningen står Michael Filipe Jørgensen.

- Bare hæld persille i. Det der med, at en persillesovs ikke må opvarmes igen, det er en myte, lyder det fra chefen, mens han er i gang med at sætte en anden medarbejder ind i det nye kasseapparat.

Selvom der er godt tre timer til, at aftenserveringen skal ske, hælder Michael persillen i jævningen, rører lidt rundt i den varme sovs og slukker for komfuret for at få en kop kaffe.

Begyndte på café efter fængslet

Michael har været ansat i Carlos’ Kitsch’en i omkring fem måneder. Ligesom alle de andre ansatte i caféen begyndte han som medarbejder efter at have været i fængsel.

Carlos’ Kitsch’en er nemlig ikke en helt almindelig café. Her er det udelukkende tidligere indsatte fra fængsler, der laver mad og servere. Bag caféen står Søren Carlos Rasmussen, der sammen med resten af holdet har fået Tine Bryld Prisen på 500.000 kroner for.

- Jeg har været i noget rigtig dårligt miljø og har været i fængsel to gange. Dem, jeg var iblandt, var på vej ud i noget, der ikke kunne stoppes, så jeg havde brug for en vej ud, selvom det ikke var nemt, siger Michael om tiden, inden han begyndte i Carlos Kitsch’en.

Havde svært ved at få job

Michael blev sigtet for uagtsomt manddrab, men fik kun en betinget dom. Men det fik ham til at indse, at han blev nødt til at ændre sit liv. Det fik ham til at tage en HF, men den gav ham kun mulighed for at have småjob som pizzabud eller midlertidig pedel. Men så søgte han jobbet på caféen.

- Min tanke var, at min ansøgning kunne ligge øverst i stakken og ikke nederst, som den plejer at gøre på grund af min straffeattest. Når man har været sigtet for våbenbesiddelse, så er man ikke den, der bliver valgt, når man søger job på en af de bedre restauranter, siger han.

Michael er en af de fire ansatte, som arbejder i Carlos’ Kitsch’en. De møder alle ind over middag for at forberede til aftensmaden og er med til at lukke ned omkring klokken 21. Alle dage undtaget søndag og mandag.

Bygger selvtilliden op

Det er Søren Carlos Rasmussen, der for to et halvt år siden åbnede caféen. Det gjorde han, efter han arbejdede som lærer på Nyborg Statsfængsel. Her undrede han sig over, hvorfor de tidligere fangere gang på gang fik nye domme og vendte tilbage til fængslet.

- Jeg fandt ud af, at bare fordi du har en del på straffeattesten, så betyder det ikke, du er et ondt menneske. De har måske bare været i en situation, hvor de ikke har lært at træffe de gode valg. Ellers kan de have været i nogle miljøer, hvor man bare ikke kunne træffe de valg.

- Det er min filosofi at bygge de her mennesker op med selvtillid, selvom de er nogle hårde drenge på papiret, siger Søren Carlos Rasmussen.

Kræver tålmodighed

For ham laver Carlos’ Kitsch’en ikke kun mad. De laver også mennesker.

Det gør man først og fremmest ved at gå forrest i næsten alle opgaver – lidt ligesom man gør overfor sine egne børn, men uden at barnagtiggøre forholdet til dem. Og så skal man acceptere en masse fejl, også selvom gæsterne risikerer at vente på maden lidt længere, end de ville gøre det på en af byens andre restauranter.

Men man skal også være tålmodig. For det er ikke alle dage, at det går lige godt.

- De skal både lære og aflære. Det får dem til at reflektere over deres liv, og når du har oplevet mange voldsomme ting, så er det ikke noget, du bare lige glemmer. Bagefter kommer den dårlige samvittighed. Der er både opture og nedture – f.eks. når der kommer påvirkninger fra deres omgangskreds, siger Søren Carlos Rasmussen.

Lærer en ny livsstil

Michael Filipe Jørgensen er enig. Han fortæller, at han er vokset, siden han begyndte at arbejde i Carlos’ Kitsch’en, og at han nu er blevet bedre til at begå sig i en almindelig hverdag med et almindeligt job.

- Vi får erfaring i at arbejde de her fem dage om ugen. Det kan lyde meget enkelt for de fleste mennesker, men det er en livsstil, som jeg ikke var vant til. Carlos ændrer, den måde vi tænker på.

- Han motiverer os og ser os som ligeværdige, og han er en fuldstændig kærlig person, som aldrig står og råber som en almindelig køkkenchef. Det er virkelig motiverende. Carlos giver os sit Dankort og koden til det, når vi skal ud at handle ind, selvom vi har den baggrund, vi har. Når han viser os den tillid, så kommer der så meget igen – og ingen af os har lyst til at svigte ham, siger Michael Filipe Jørgensen.

Med Tine Bryld Prisen modtager Carlos' Kitsch'en 500.000 kroner, som Søren Carlos Rasmussen vil bruge på at fremtidssikre konceptet og åbne caféer i flere byer i Danmark.

Facebook
Twitter