Tema Hvordan går det?

Unge klar med løsninger på stress: Drop karakterer, uddannelsesloft og tabuer

Hver fjerde ung føler sig stresset. Den seneste uge har elever fra fire uddannelser arbejdet på at løse problemet med stress blandt unge.

Det er især unge kvinder, der føler sig stresset. (Foto: Martin Fält © dr)

- Det skal være ok at sige, at man ikke er ok.

- Jeg overvejede at køre mig selv og mine forældres bil ud over bjergsiden.

- Jeg havde konstant rystende hænder. De kørte bare.

- De andre var pressede, men ikke helt på samme niveau.

Forslag fra Nyborg Gymnasium
 • Fastsættelse af maksimal studieuge på 30-35 timer.
 • Elevudviklingssamtaler tre gange om året med særligt uddannet personale.
 • Færre afleveringer med mere feedback så der er mere fokus på kvalitet end kvantitet.

DR har de seneste to uger givet unge ordet og sat fokus på stress, som flere undersøgelser peger på, at hver fjerde ung ofte føler. Derfor har DR spurgt ’Hvordan går det?’.

De unge har dog ikke kun fortalt om deres oplevelser med stress, hvad det skyldes og hvilke konsekvenser det har at være stresset.

Den seneste uge har radioprogrammet Tværs på P3 været på Danmarksturné. Tværs har besøgt Nyborg Gymnasium, IBC Kolding, TEC Frederiksberg og Techcollege i Aalborg.

- Det der har overrasket mig mest var, hvor mange af de unge, der slet ikke taler med andre om deres problemer. Ikke engang deres nærmeste. Og det var faktisk også noget af det, der overraskede dem selv allermest, siger Line Nordbo, der er redaktør i DR og for projektet.

På uddannelser blev de mange elever blandt andet spurgt, hvem de taler med, hvis de føler stress. Her rakte flere det gule kort i vejret, som tegn på at de ikke taler nogen.

(Foto: Martin Fält © Dr)

Ingen knytnæver

Omkring 40 udvalgte elever fra de fire uddannelser har arbejdet på forslag, der kan gøre uddannelserne mindre stressende.

Forslag fra International Business College (IBC) i Kolding
 • Uddannelsesspecifikke karakter så en dårlig karakter i idræt ikke har indflydelse på samlet snit, hvis man vil læse økonomi på universitet.
 • Mulighed for at vælge ungdomsuddannelse på et ekstra år. Her skal der være en forsøgsordning med fokus på kost, motion og mindfulness.

Forslagene går på alt fra mere i SU og færre lektier til helt konkrete tiltag som en maksimal studieuge på 30-35 timer, ligesom mange kender de 37 timer fra arbejdspladsen.

Som Sarah fra Nyborg Gymnasium sagde under arbejdet med forslaget:

- Hvorfor skal vi behandles anderledes end de voksne?

Selvom Sarah kun går i gymnasiet, har hun allerede prøvet at være sygemeldt med stress. (Foto: Martin Fält © Dr)

Ifølge Line Nordbo, der har hjulpet eleverne med at udforme forslagene, har der hverken været knyttede næver eller surmuleri over for nogen. De unge vil bare gerne blive dygtigere – både fagligt og menneskeligt.

- Det der går igen, ligegyldigt om de er i gang med STX eller en elektrikeruddannelse, det er, at de ønsker, at der skal gøres noget ved karaktersystemet og uddannelsesloftet. Som én sagde i forhold til det nuværende uddannelsesloft: ”Hvem kan ramme plet første gang de skyder?”, siger Line Nordbo.

Skal tages alvorligt

Mens de unge har fundet frem til konkrete løsninger på problemet med stress, har P3 inviteret politikere i studiet, der kan ændre på tingene.

En dag kunne jeg bare ikke stå op af sengen.

Mai Mercado, børne- og socialminister

Tidligere på ugen var børne- og socialminister, Mai Mercado fra Det Konservative Folkeparti, gæst hos Stegger & Toft. Hun mener, at det er en bekymrende tendens, og at man skal have fat i de unge tidligere. Og så har hun selv været ramt af stress.

Forslag fra Technical Education Copenhagen (TEC) Frederiksberg
 • Sæt stress på skemaet for at fjerne tabuet og tilknyt en rådgiver, som de studerende kan have tillid til, og som laver forskellige arrangementer for at sætte fokus på stress.
 • Lav en modulær gymnasieuddannelse, som man kan tage på tre eller fire år. Efter et grundforløb skal man kunne bygge sit studie op med valgfag.
 • Nyt karaktersystem. Mere fokus på feedback og end på karakterer.

- Jeg var 28 år gammel og helt nyuddannet og skulle ud og præstere. En dag kunne jeg bare ikke stå op af sengen, og jeg endte med at have en sygeperiode på tre til fire måneder, fortalte hun.

Klare forventninger

Mange af de unge, der har fortalt deres historier til DR de seneste uger, beskriver, at stresset ofte kommer fra høje forventninger både fra dem selv, familie, lærere, men også samfundet.

Søren Pind fra Venstre er uddannelses- og forskningsminister. Han mener det høje antal stressede studerende skyldes, at forventningerne ikke er klare nok.

Jeg er helt opmærksom på, at rammerne i dag er forvirrende, og det skal vi gøre noget ved.

Søren Pind, uddannelses- og forskningsminister

- Vi har fået skabt et fællesskab og et samfund med megen uoverskuelighed. Samtidig er der meget, som trækker i os, siger Søren Pind fredag i Go’ Morgen P3.

Forslag fra Tech College Aalborg
 • Uddannelsesloftet skal droppes, så det er muligt for alle unge at kunne fortryde første valg af studie. Der skal dog stadig være begrænsning på.
 • Vi skal uddanne personale og studerende i at se og håndtere stress, så man kan tale om problemerne i for eksempel klassens time og bryde tabuet.
 • Erhvervsskolernes regler for voksenlærlinge skal ændres, så man ikke behøver at være 25 år for at komme i voksenlære. Man kan vel også være voksen som 23-årig?

Det skal være hårdt at tage en akademisk uddannelse, og det skal der ikke lægges skjul på, mener ministeren.

- Jeg tror, det hjælper dem, når vi siger, der er en mening med, du synes, det er svært. Det er ikke rigtigt, når du kigger hen på naboen, og han siger, at det hele bare er en dans på roser, siger Søren Pind.

Ifølge ministeren er der i dag for mange uddannelser, hvilket skaber forvirring blandt de studerende. Det skal der ændres ved, hvis det står til ham.

- Sikke et virvar der er. Det tror jeg virker stressende på rigtig mange unge mennesker. Flid og fordybelse er vigtigt, men jeg er helt opmærksom på, at rammerne i dag er forvirrende, og det skal vi gøre noget ved, siger Søren Pind.

Det har ikke været muligt at få Liberal Alliances undervisningsminister, Merete Riisager, til at kommentere på elevernes løsningsforslag.

Hør podcast

 1. Tværs på P3

  Tværs er podcasten, der går helt tæt på den personlige historie.