1000 familier i Aarhus skal flytte på grund af ghettoplan

Folketinget har bestemt, at der skal være større forskel på beboerne i landets ghettoer. Nu skal 1000 familier i Aarhus flytte.

Aarhus Byråd har besluttet, at der skal nedrives 900 boliger i blandt andet Gellerup. (Foto: © Axel Schütt, Scanpix)

I maj lavede Folketinget en aftale om Danmarks såkaldte ghettoer.

Ifølge aftalen skal der være en bredere sammensætning af beboerne i ghettoerne. Derfor skal der være færre almene familieboliger i nogle boligområder.

Nu har Aarhus Byråd besluttet, at 12 boligblokke med 900 boliger skal rives ned i Aarhus Vest. Det betyder, at 1000 familier bliver tvangsflyttet.

Ghettoer må højst have 40 procent almene familieboliger

Aarhus Byråd vil med sin beslutning følge Folketingets ghettoaftale.

Ifølge aftalen må der nemlig højst være 40 procent almene familieboliger i boligområder, der fire år i træk har været på regeringens ghettoliste.

De 12 boligblokke ligger netop i boligområder, som fire år i træk har været på ghettolisten.

Borgmester: Det er et stort indgreb i nogen familiers liv

Jacob Bundsgaard (Socialdemokratiet) er borgmester i Aarhus. Han siger, at der ikke er tvivl om, at det er et stort indgreb i nogle familiers liv.

- Derfor har det også været vigtigt for os at sikre, at der bliver taget hånd om dem. Blandt andet ved at bygge et stort antal almennyttige boliger i Aarhus, så vi kan håndtere, at så mange mennesker skal finde en ny bolig, siger han.

Keld Albrechtsen er formand for Brabrand Boligforening, som ejer de 12 boligblokke. Han er ”meget chokeret” over antallet af beboere, der skal flyttes, og han tvivler på, om kommunen kan gøre det ordentligt.

Aarhus Byråds plan for færre almene boliger i Aarhus Vest

  • I boligområdet Gellerup/Toveshøj skal 600 familieboliger i ni blokke rives ned, og 120 familieboliger i en stor blok skal sælges.

  • I boligområdet Bispehaven skal tre blokke med 318 boliger rives ned, og tre blokke skal omdannes til andet end boliger.

  • Godt 2000 nye ejerboliger skal bygges i de to områder.

  • Der skal laves 675 erhvervslejemål i Bispehaven og Gellerup.Kilde: Aarhus Kommune