70 millioner EU-borgere har svært ved at læse og skrive

EU-Kommissionen opfordrer EU-landene til at gøre mere for de borgere, som har svært ved at skrive, læse, regne og bruge computer.

Risikoen for at blive arbejdsløs og fattig er større, hvis man læser eller skriver dårligt, mener EU-kommissionen.

70 millioner europæere har svært ved at læse og skrive, og endnu flere har svært ved matematik og at bruge en computer.

De 70 millioner europæere har derfor risiko for at blive holdt ude af samfundet og blive arbejdsløse og fattige, mener EU-Kommissionen.

Kommissionen opfordrer derfor nu EU-landene til at gøre mere for, at deres borgere kan blive bedre til at læse og regne og dermed lettere få et job.

Vicepræsident: Det er alarmerende

Jyrki Katainen er vicepræsident for job, vækst, investeringer og konkurrenceevne i EU-Kommissionen. Han er chokeret over, at så mange har problemer med at læse og regne.

- Der er alarmerende og chokerende, at 70 millioner ikke har tilstrækkelige læse- og skrivefærdigheder. 70 millioner!, siger han ved et pressemøde i EU-Kommissionen.

Jyrki Katainen mener, at EU skal gøre mere for sine borgere, så alle kan udvikle sig og bruge sig selv på den bedste måde.

Landene skal arbejde sammen

I gennemsnit er omkring 20 procent af alle 15-årige EU-borgere ikke gode nok til at læse og skrive. Der er dog stor forskel på de forskellige lande.

I Danmark er under 15 procent af de 15-årige ikke gode nok til at læse og skrive, mens det gælder næsten 45 procent i Bulgarien.

EU-landene skal derfor arbejde sammen om at gøre borgerne bedre til at læse og skrive, fordi landene kan lære af hinanden, mener Marianne Thyssen. Hun er kommissær for blandt andet beskæftigelse og arbejdsforhold.

/ritzau/