Ambassadør i Brasilien svarer på fem spørgsmål om landet

Danmarks ambassadør i Brasilien svarer på spørgsmål om landets politiske situation og OL i Brasilien.

Kim Højlund Christensen er Danmarks ambassadør i Brasilien.

Kim Højlund Christensen er Danmarks ambassadør i Brasilien.

Som ambassadør er han Danmarks repræsentant og arbejder for, at Danmark og Brasiliens samarbejde bliver ved med at være godt.

I artiklen svarer Kim Højlund Christensen på fem spørgsmål om Brasilien, som kan gøre dig klogere på landet.

Hvordan adskiller Brasilien sig allermest fra Danmark?

- Størrelsen på landene er klart den største forskel. I Danmark skal man maksimum tre timer væk, og så kan man være i et andet land. Så let er det ikke i Brasilien, siger Kim Højlund Christensen.

- Derudover er der store kulturforskelle og forskelle på de politiske systemer.

- For eksempel har Brasilien ikke ligeså mange sociale ydelser i deres system. Jeg tror derfor, det er hårdere at være fattig i Brasilien end i Danmark, fordi det er sværere at få hjælp.

Hvordan kan man se fattigdommen i Brasilien?

- Brasilien har byer som er mindst ligeså udviklede som i Europa, så der ser man ikke fattigdommen. Men så er der slumkvartererne som for eksempel favelaen i Rio de Janeiro, siger Kim Højlund Christensen.

- I slumkvartererne er der meget kriminalitet. Kriminaliteten i Brasilien er hård, og der er generelt mere kriminalitet end i Danmark.

- Kriminaliteten er hovedsageligt banderelateret eller narkorelateret, turister kan sagtens undgå kriminelle, siger han.

Hvad er godt ved Brasilien?

- Brasilien har de samme værdier som Danmark, når det kommer til menneskerettigheder. Det gør det lettere at arbejde sammen, siger Kim Højlund Christensen.

- Og så er brasilianere bare enormt gode til at få det bedste ud af alle slags situationer.

- Danskernes fordomme om, at brasilianere er mere åbne, livlige og positive passer bestemt, synes jeg.

Hvordan er landets politiske situation?

- I Brasilien skete et løftebrud, da den suspenderede præsident Dilma Rousseff skar i de offentlige udgifter, selvom hun lovede ikke at gøre det. Det gav en ret dårlig stemning i landet.

- Flere er derfor utilfredse med præsident Dilma og prøver at få en ny præsident. Men modstanderne kan kun få en ny præsident inden valget i 2018, hvis Dilma har gjort noget ulovligt og må gå af.

- Det har Dilma måske. Hun er blevet anklaget for at bruge flere penge, end der var på finansloven, og det må man ikke uden at få lov af det, der svarer til Folketinget i Danmark.

- Derfor styrer vicepræsident Michel Temer lige nu landet. Han har allerede nu skiftet meget af Dilmas regering ud. Hvis Dilma bliver dømt skyldig, så bliver Michel Temer præsident i landet indtil næste valg i 2018, siger ambassadøren.

Hvad kommer den politiske situation til at betyde for OL?

- De store politiske ændringer påvirker ikke OL synderligt. Michel Temer har dog doneret seks milliarder kroner ekstra til Rio og OL, siger Kim Højlund Christensen.

- Michel Temer skal også byde velkommen ved OL, selvom Dilma Rousseff nok også er til stede.

- Men Dilma får tidligst at vide, om hun er skyldig midt under OL, og indtil da kan hun ikke være præsident, siger han.