Amerikanerne har været til midtvejsvalg

Hvert andet år er der midtvejsvalg i USA. Her stemmer de amerikanske vælgere blandt andet om magten i Kongressen.

Amerikanske vælgere afgiver deres stemmeseddel. (Foto: © TIMOTHY A. Clary, Ritzau Scanpix)

Den 8. november var der midtvejsvalg i USA. Midtvejsvalget foregår altid halvvejs inde i en præsidentperiode. Joe Biden vandt præsidentvalget i 2020, og derfor er der nu midtvejsvalg.

Midtvejsvalget afgør magtbalancen i Kongressen, som svarer til Folketinget i Danmark. De amerikanske borgere skal nemlig vælge politikere til Senatet og Repræsentanternes Hus – de to kamre, som udgør den amerikanske kongres.

Et flertal af republikanske vælgere anerkender stadig ikke resultatet af præsidentvalget i 2020, selvom valgsvindel aldrig er blevet bevist. Midtvejsvalget er derfor blevet set som en afgørende test for selve det amerikanske demokrati.

Få et overblik over midtvejsvalget i DR Ligetils nyhedspakke nedenfor. Bemærk, at nyhedspakken afspejler den aktuelle situation ved udgivelsestidspunktet. Følg med på dr.dk for seneste nyt.

1

Hvad er resultatet af midtvejsvalget?

Donald Trump holdt en afdæmpet valgfest tirsdag på sit resort Mar-a-Lago i Florida. (Foto: © Joe Raedle, Ritzau Scanpix)

Lad os starte med at kigge på, hvordan valget er gået. I USA findes der to store partier, som kæmper om den politiske magt: Demokraterne og Republikanerne.

USA’s nuværende præsident, Joe Biden, tilhører for eksempel Demokraterne, mens den tidligere præsident Donald Trump tilhører Republikanerne.

Alle stemmer mangler stadig at blive talt op, men midtvejsvalget er blevet meget mere tæt, end analytikerne havde troet. Republikanerne står lige nu til at få et snævert flertal i Repræsentanternes Hus, mens det stadig står lige i Senatet. Læs om resultatet her.

2

Hvorfor er dette valg særligt vigtigt?

Valgkampen har ikke kun handlet om politiske emner, men også om selve demokratiet. Forstå, hvorfor i videoen nedenfor. (Foto: © (C) DR)

Selvom valgkampe ofte tager udgangspunkt i de største temaer som eksempelvis økonomi, abort og kriminalitet, så har USA's præsident, Joe Biden, også haft fokus på noget andet.

I flere taler har han opfordret amerikanerne til at værne om demokratiet og sagt, at "selve demokratiet" er på stemmesedlen til midtvejsvalget.

Han har også opfordret amerikanerne til at stoppe det politiske had og fjendskab, som lige nu finder sted i mange af USA's delstater. Forstå i videoen her, hvad det handler om, og hvorfor det har været et tema i valgkampen.

3

Hvad betyder resultatet for tiden inden næste præsidentvalg?

Republikanske Ron DeSantis blev genvalgt som guvernør i Florida med næsten 60 procent af stemmerne. Det anses som givet, at han melder sig som kandidat til præsidentvalget i 2024. (Foto: © GIORGIO VIERA, Ritzau Scanpix)

Ved midtvejsvalget får oppositionspartiet ofte et godt valg. Men Republikanerne fik ikke det valg, de havde håbet på. Hvorfor ikke? Hvad betyder midtvejsvalgets resultat for Joe Bidens sidste to år i Det Hvide Hus?

Og bliver Donald Trump mon udfordret af en ny konservativ politiker? I podcasten ’Stjerner og striber’ kan du lytte med og forstå, hvor USA står nu efter valget.

Du kan også læse denne artikel, hvor du kan få en analyse af, hvordan situationen er hos Republikanerne.

4

Hvad mangler du svar på?

Kan Obama genvælges? Hvorfor er der overhovedet midtvejsvalg? Og er det svært at dække USA som journalist? DR's brugere sendte spørgsmål ind. (Foto: © Grafik: Nathalie Nystad DR)

I dr.dk’s livebrugerchat TÆT PÅ kan DR’s brugere stille spørgsmål, hvis der er noget, de undrer sig over eller ikke helt forstår ved midtvejsvalget.

Du kan læse spørgsmålene og se de svar, som blandt andet DR’s USA-korrespondent, Steffen Kretz, har givet.

Måske sidder du også med et lignende spørgsmål, som allerede er blevet besvaret. Prøv, om du kan finde svar på det her.