Antallet af smittede med mæslinger er tredoblet i 2018

Mæslinger spredte sig især i Syd- og Østeuropa i 2018, men danskere blev også ramt. SSI opfordrer til at blive vaccineret.

I Danmark bliver børn vaccineret for mæslinger, når de er 15 måneder gamle og igen, når de er fire år gamle. Arkivfoto. (Foto: Dmitry Naumov © COLOURBOX)

Mæslinger er en af de mest smitsomme virusser, der findes. I 2018 blev næsten 83.000 europæere smittet med mæslinger. Det er tre gange så mange som i 2017 og 15 gange så mange som i 2016.

Særligt Ukraine har været hårdt ramt, men der har også været store udbrud i Frankrig, Italien, Serbien, Rumænien og Grækenland.

I alt har der været mæslinger i 47 ud af 53 europæiske lande. 72 personer er døde af de komplikationer, som sygdommen kan give.

Danskere tager mæslinger hjem fra udlandet

I 2018 fik danskere også mæslinger, selvom Danmark egentlig opfylder WHO's kriterier for at have udryddet mæslinger. Det skyldes, at ikke-immun personer tager smitten hjem fra udlandet.

Palle Valentiner-Branth er leder af sektion for vaccineforebyggelige sygdomme på Statens Serum Institut (SSI). Han opfordrer til, at man bliver vaccineret.

- Jeg vil kraftigt opfordre alle de danskere, som ikke er immune over for mæslinger, til at få vaccinen, siger han.

Der er steder i Europa med få vaccinerede

Der var dog ikke kun rekordmange, som blev smittet med mæslinger i Eruopa i 2018. Rekordmange blev også vaccineret mod mæslinger.

- Det er selvfølgelig glædeligt, men det er lidt for tidligt at blive optimistisk, siger Palle Valentiner-Branth.

Der er nemlig stadig områder i Europa, hvor få er vaccineret. Derfor er der stadig meget at gøre i lande som Ukraine, hvor der var 53.000 tilfælde af mæslinger i 2018.

Mæslinger

  • Vaccinen er gratis for alle voksne danskere, som ikke i forvejen er vaccineret eller er immune.

  • Mæslinger er en infektion med et virus, der hedder morbillivirus, der sætter sig i snot og svælg. Mæslinger er en af de mest smitsomme virusser.

  • Virussen smitter ved små dråber gennem luft og ved direkte kontakt med virusholdigt sekret som snot og spyt. Virussen er aktiv i dråberne i op til to timer, efter de har forladt kroppen.

  • Symptomer på mæslinger kan være feber, hoste, rød og løbende næse og hævede lymfeknuder i halsen.

  • Patienter med mæslinger kan smitte, fra de første forkølelseslignede symptomer viser sig og indtil fire dage efter, der er kommet udslæt.Kilde: Statens Serum Institut

FacebookTwitter