Antallet af vikarer i folkeskolen er steget med 50 procent

Folkeskolerne har brugt flere vikarer, siden en ny reform trådte i kraft i 2014. Forældre mener, det faglige niveau bliver lavere.

Folkeskolen bruger flere vikarer (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

I august 2014 trådte en ny reform af folkeskolen i kraft. Elever skal gå længere tid i skole, og lærerne skal være flere timer på skolen.

Siden 2014 er antallet af elever og lærere faldet, mens antallet af vikarer er steget med 47 procent. Det viser en beretning fra Rigsrevisionen.

Nu viser en ny opgørelse, at cirka 90 procent af vikarerne ikke har en læreruddannelse. Opgørelsen er lavet til DR Nyheder af Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Forældre: Det faglige niveau bliver lavere

Mange forældre mener, at de mange vikartimer trækker det faglige niveau ned og skaber utryghed på især de yngste klassetrin.

Det fremgår af en undersøgelse, DR Nyheder har lavet af folkeskolen. Her fortæller 1800 forældre om deres oplevelser.

En forældre siger, at hendes barn har haft 10 dansklærere allerede i 2. klasse. En anden forælder fortæller om en 0. klasse, der næsten hver dag har vikarer.

Lærerformand: Mange lærere har fravalgt folkeskolen

Anders Bondo-Christensen er formand for Danmarks Lærerforening. Han siger, at det går ud over undervisningen, hvis vikarerne ikke har en læreruddannelse.

Ifølge Anders Bondo-Christensen bruger mange skoler vikarer, fordi mange uddannede lærere har fravalgt at arbejde i folkeskolen efter reformen i 2014.

Undervisningsministeriet er ved at undersøge, hvor mange undervisningstimer i folkeskolen der gennemføres efter planen, og hvor mange der dækkes af kvalificerede vikarer.

Nedenfor kan du se en oversigt over andelen af vikarer i folkeskolen og andelen af vikarer med en læreruddannelse.

Facebook
Twitter