Astrid Lindgren-citat vandt afstemningen som danskernes yndlingscitat

De sidste to uger kunne danskere stemme på deres yndlingscitat. Et citat fra Astrid Lindgrens bog 'Brødrene Løvehjerte' vandt.

Astrid Lindgren har skrevet børnebogen 'Brødrene Løvehjerte'. Danskernes yndlingscitat stammer fra den bog. (Foto: Scanpix og DR/Illustration: Oliver Seppo)

DR sætter for tiden fokus på litteratur og har sammen med de danske biblioteker bedt danskerne om at stemme på deres yndlings-citat fra kendte bøger.

Vinderen af afstemningen blev et citat fra forfatteren Astrid Lindgrens bog ’Brødrene Løvehjerte’, der udkom i 1973.

Citate lyder sådan her: "Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt. Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort!"

Citatet vandt en stor sejr

Citatet vandt afstemningen med 63 procent af stemmerne.

Michael Steen-Hansen er direktør i Danmarks Biblioteksforening. Han er ikke overrasket over, at citatet vandt.

- Selvom citatet er svensk, så rammer det den danske folkesjæl meget godt. Det beskriver, at man nogle gange må handle og springe ud på dybt vand, siger han.

Herunder kan du se resultatet af afstemningen mellem ni udvalgte citater.

Resultatet af afstemningen:

  • 63 procent: Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt. Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort! ('Brødrene Løvehjerte', Astrid Lindgren)

  • 9 procent: Der er altid noget, man er god til, man skal bare finde ud af, hvad det er. ('Gummi Tarzan', Ole Lund Kirkegård)

  • 6 procent: Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd. ('Den etiske fordring', K. E. Løgstrup)

  • 6 procent: Ukrudt er også blomster, når man først lærer dem at kende. ('Peter Plys', A. A. Milne)

  • 5 procent: Nogle gange tænker jeg, at jorden er paradiset. Vi mennesker har bare ikke opdaget det. ('Rejsebeskrivelser', Troels Kløvedal)

  • 5 procent: Jeg holder af hverdagen. Mest af alt holder jeg af hverdagen. ('Digt', Dan Turell)

  • 2 procent: Man skal ikke plage andre eller sætte livet til, og for øvrigt kan man gøre, hvad man vil. ('Folk og røvere i Kardemomme By', Thorbjørn Egner)

  • 1 procent: Mens han læste, forelskede jeg mig på samme måde, som man falder i søvn – først langsomt og så fuldstændigt. ('En flænge i himlen', John Green)

  • 1 procent: På erindringen skal man kalde med hviskende stemme. ('Løgneren', Martin A. Hansen)

FacebookTwitter