BAGGRUND Skoleårets feriepauser

Danske skoleelever går i skole cirka 200 dage om året. Men der er også tid til at holde ferie. Få et overblik over skoleferierne.

Engang skulle børnene hjælpe til i marken, når de havde ferie. Men nu har børn ferie for at slappe af. Arkivfoto. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

I løbet af året holder de danske skoler lukket på grund af ferie. Det kalder man for skoleferie.

Der er både skoleferie om sommeren, efteråret og vinteren.

Det er de enkelte kommuner, der bestemmer, hvornår der skal være skoleferie.

Nedenfor kan du få et overblik over skoleferierne i Danmark. Historier og skoleforsker Keld Grinder-Hansen fortæller også, hvornår skoleferierne blev opfundet.

Sommerferie

(Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Hvornår: Slutningen af juni til starten af august.

I 1814 fik Danmark den såkaldte skolelov. Skoleloven sagde, at alle børn i Danmark skulle gå i skole.

Dengang startede skoleåret den 1. april, og så holdt eleverne en slags høstferie i august. Børnene skulle nemlig hjælpe med høsten, og derfor var de nødt til at holde fri fra skole, forklarer Keld Grinder-Hansen.

Men i 1950’erne begyndte skolerne i byerne at holde sommerferie i juli, ligesom vi gør i dag. I byerne skulle der nemlig ikke høstes.

Man mente også, at børnene havde brug for at holde ferie og slappe af i stedet for at arbejde.

Derfor ligger skolernes sommerferie nu i juli og varer cirka seks uger.

Efterårsferie

(Foto: ÅGE FREDSLUND ANDERSEN © Scanpix)

Hvornår: Uge 42.

I dag holder børn i Danmark fri i efterårsferien. Men engang var det ikke sådan.

I efteråret skulle der nemlig graves kartofler og roer op. Det skulle børnene hjælpe til med, og derfor blev de taget ud af skolen i efteråret.

Myndighederne mente dog, at det var forkert og indførte derfor forskellige former for bøder til forældrene, forklarer Keld Grinder-Hansen.

Det endte med, at man i 1899 indførte efterårsferien, som i virkeligheden blev brugt til at arbejde og grave kartofler op. Derfor kaldte man efterårsferien for kartoffelferie i mange år.

Juleferie

(Foto: LISELOTTE SABROE © Scanpix)

Hvornår: Et par dage før den 24. december til starten af januar.

I Danmark har der altid været en tæt relation mellem skole og kirke. Det skyldtes, at kirken var skolens tilsynsmyndighed i gamle dage.

Derfor har skolen også altid holdt lukket i helligdagene som eksempelvis juleaften.

Man valgte også at holde lukket i ugen mellem jul og nytår. Det skyldtes formentlig, at der alligevel ikke var så meget at lave på denne årstid, forklarer Keld Grinder-Hansen.

Men det kan også skyldes, at skolerne ville undgå at fyre op for varmen, fortæller han. I Sverige og Norge holdt skolerne ferielukket i vinterperioden for at spare penge ved ikke at fyre op.

Vinterferie

(Foto: Uffe Weng © Scanpix)

Hvornår: Uge 7 eller 8.

I 1970’erne begyndte flere og flere danskere at tage på skiferie. Det betød, at forældrene tog børnene ud af skolen i forskellige uger om vinteren.

Kommunerne indførte derfor vinterferien for at begrænse fraværet til én uge, siger Keld Grinder-Hansen. I dag holder skolerne vinterferie i enten uge 7 eller 8.

Men ifølge Keld Grinder-Hansen blev vinterferien også indført, fordi man mente, at der gik for lang tid mellem juleferien og påskeferien.

Facebook
Twitter