Berlinmuren vises frem i Danmark

I år er det 30 år siden, at Berlinmuren blev revet ned. Nu bliver et stykke af muren udstillet flere steder i Danmark.

Stykket af Berlinmuren bliver senere udstillet i Odense, Aarhus og Aalborg, inden det vender tilbage til København. (© PR)

Berlinmuren var en betonmur, der adskilte Østberlin fra Vestberlin i årene 1961-89. Muren blev bygget for at forhindre folk i at flygte fra Øst- til Vestberlin.

Berlinmuren blev revet ned den 9. november 1989. Derefter blev hele muren fjernet, og kun få stykker af muren er bevaret.

I år er det 30 år siden, at Berlinmuren blev revet ned. I Danmark bliver det blandt andet markeret ved, at et stykke af Berlinmuren bliver udstillet flere steder i landet.

Museum på Langeland fik stykket som gave

Stykket fra Berlinmuren var en del af muren på Potsdamer Platz i det centrale Berlin. Det er 3,6 meter højt og vejer 2,5 tons.

Senatet i Berlin gav stykket til Koldkrigsmuseum Langelandsfort på Langeland i 2011, da det var 50 års siden, at Berlinmuren blev opført.

Stykket af Berlinmuren er nu fragtet fra Langeland til København. Her bliver det en del af Golden Days Festival, som i år markerer, at det er 30 år siden, Berlinmuren faldt.

Stykket skal gøre historien konkret

Eva Laksø er kommunikationsansvarlig for Golden Days Festival. Hun siger, at stykket af Berlinmuren skal gøre historien konkret.

- Det er en voldsom oplevelse at se en del af en by, man kender indgående, pludseligt bliver brudt op af et kæmpe stykke beton. Det er et stykke verdenshistorie i øjenhøjde, siger hun.

Stykket bliver senere udstillet i Odense, Aarhus og Aalborg, inden det vender tilbage til København.

Her kan du se Berlinmuren

  • 7. sep – 22. sep: Ved Blox, København

  • 23. sep – 6. okt: Brandts Torv, Odense

  • 7. okt – 20. okt: Bispetorvet, Aarhus

  • 21. okt – 3. nov: Gammeltorv, Aalborg

  • 4. nov – 7. nov: Café Europa, København

  • 8. nov – 1. mar: Nationalmuseet, København

  • 1. april: Langelandsfort, Bagenkop