BILLEDER Se hvordan, vi har klædt os ud siden 1950'erne

I 1950'erne var det populært at klæde sig ud som cowboys og feer, og i 1980'erne var det populært at klæde sig ud som ting.

  • I hele 1900-tallet var det populært at klæde sig ud som bondepige (til venstre).
  • I 1950’erne blev alt amerikansk rigtig populært. Der kom westernfilm i farver, og mange klædte sig derfor ud som indianere og cowboys.
  • Feer og alfer var også populære i 1950’erne. I 1953 kom Disneys film om Peter Pan, og den blev meget populær hos pigerne. De gik med takkede skørter eller havde en alfehat med blomster på hovedet.
  • I både 1950’erne og 1960’erne var det også populært at klæde sig ud som kineser. Udklædningen var tit hjemmelavet, og mange klædte sig også ud som voksne, for eksempel faderens arbejde.
  • I 1970’erne begyndte man at købe dele af udklædningen, for eksempel en klap til øjet eller et skjold.
  • I 1970’erne kunne man klæde sig ud som en oliesheik. Mange havde partisaner-tørklæder derhjemme, og dem kunne man nemt bruge til at klæde sig ud som oliesheik.
  • I 1980’erne begyndte folk at klæde sig ud som ting, for eksempel et spillekort eller en cigaretpakke.
1 / 7

Søndag er det fastelavn, og så klæder børn sig ud og slår katten af tønden. Fastelavn er en før-kristen tradition, der symboliserer kampen mellem vinter og sommer.

Inge Christiansen er museums-inspektør og forsker ved Museum Sydøstdanmark. Hun fortæller, at vi har klædt os ud på forskellige måder gennem tiden.

I 1950’erne var mange klædt ud som cowboys og feer. I 1970’erne var mange klædt ud som oliesheiker, og i 1980’erne klædte flere sig ud som ting, for eksempel en pakke cigaretter.

Indtil slutningen af 1800-tallet var det kun voksne mænd, som klædte sig ud til fastelavn. Men i løbet af 1900-tallet begyndte børnene at klæde sig ud i stedet for de voksne.

I billedserien over artiklen kan du se, hvordan vi har klædt os ud siden 1950’erne.

Facebook
Twitter