”Brasilianere er mere afslappede end danskere”

Esben Budolfsen bor i Brasilien. Han synes, at det bedste ved Brasilien er den afslappede kultur – men det er også det værste.

Esben Budolfsen bor i Brasilien, fordi han godt kan lide, at brasilianere blandt andet er gode til at være spotane og lige lave en gadefest, hvis de har lyst. (© dr)

For 10 år siden studerede Esben Budolfsen antropologi og lavede feltarbejde i Brasilien. Han forelskede sig i kulturen og har boet i landet siden.

I dag studerer Esben ikke længere. Han er i gang med at åbne et bed and breakfast, som hedder Casa Amarela – Det gule hus.

- Jeg forelskede mig i landet, fordi brasilianere virker mere afslappede end danskere. Og det er selvom Brasilien har dårlig økonomi og stor forskel på rig og fattig, siger Esben.

Der er mere tid til spontane ting

Esben synes, brasilianerne tager sig mere tid til at lave spontane ting som at arrangere en gadefest eller noget fællesspisning.

- Brasilianere er også bedre til at stoppe op på gaden og snakke med hinanden, selvom de måske har en aftale. Det kan lade sig gøre, fordi det er okay at blive forsinket, siger Esben.

Men netop derfor kan det også være svært at lave aftaler.

”Ja kan betyde flere ting”

Første gang Esben var i Rio de Janeiro, havde han aftalt at mødes med en brasilianer. Men da Esben kom til mødet, blev brasilianeren virkelig overrasket.

- "Vi har da ikke en aftale,” sagde han til mig. Det kom lidt bag på mig, fordi vi jo havde lavet aftalen lang tid i forvejen, siger Esben.

- Man lærer, at ja både kan betyde ja og måske. Og jeg har på en eller anden måde lært at navigere i det kaos. Man lærer, at tingene ikke fungerer i dansk hastighed, siger Esben.

Danskerne kan lære noget

Esbens nabo er taxa-chauffør og arbejder virkelig meget. Alligevel kan han slappe af, fortæller Esben.

- Danskerne kan lære meget af brasilianerne. Hvor danskerne handler af pligt, handler brasilianerne mere af lyst, siger Esben.

Esben synes allerede, han har lært lidt. Han synes nemlig, at han har flere muligheder for at arbejde med projekter, han har lyst til at arbejde med. For eksempel hans bed and breakfast.

- Når det er sagt, er det ikke, fordi jeg tror, at brasilianerne nødvendigvis er lykkeligere. De kæmper også for at skrabe penge sammen, siger Esben.

FAKTA Esben og OL

  • Esben skal primært arbejde under OL, fordi han sørger for boliger til omkring 100 mennesker under OL.

  • Esben håber dog på selv at se en smule OL – gerne atletik eller svømning, fordi han selv har dyrket triatlon og svømning.

  • Esben er spændt på, om alting går, som det skal, og om Brasilien er klar til OL. Hans bedste råd til folk er: Forvent det uventede.