Briterne skal have ny premierminister

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, har trukket sig. Derfor er kampen om hans job gået i gang.

Boligen her tilhører den person, som er Storbritanniens premierminister. Boligen er meget kendt, og man ser ofte medierne stå ved boligen, som ligger i det centrale London på Downing Street 10. (Foto: © Toby Melville, Ritzau Scanpix)

Boris Johnson har været Storbritanniens premierminister siden juli 2019. Men den 7. juli 2022 trak han sig fra jobbet.

Det sker, efter flere end 50 medlemmer af den britiske regering har forladt deres job i protest mod ham. Det har de blandt andet gjort på grund af flere sager, som har fyldt i medierne den seneste tid.

57-årige Boris Johnson forbliver premierminister, indtil hans parti, Det Konservative Parti, har fundet en ny premierminister. Den nye premierminister bliver offentliggjort den 5. september.

I DR Ligetils nyhedspakke kan du få et overblik over, hvordan tiden med Boris Johnson har været, og hvem der kæmper om at blive Storbritanniens nye premierminister.

1

Hvorfor har Boris Johnson trukket sig?

Boris Johnson holder her sin tale, hvor han fortæller, at han trækker sig som premierminister. Det skete den 7. juli 2022 ved hans ministerbolig i London. (Foto: © Neil hall, Ritzau Scanpix)

Da Boris Johnson blev valgt som premierminister, var et af hans vigtigste mål at få gennemført brexit.

Den seneste tid har fokusset dog været på Boris Johnsons politiske liv og flere dårlige sager. Blandt andet deltog han i en fest under corona-pandemien, hvor der var strenge restriktioner i Storbritannien.

I indslaget her fra TV Avisen kan du se, hvordan det gik til, da Boris Johnson trak sig, og hvad han sagde til det britiske folk.

2

Hvad handler Boris Johnsons sager om?

I baggrunden ses det britiske parlament, som svarer til Folketinget i Danmark. (Foto: © TOLGA AKMEN, Ritzau Scanpix)

Boris Johnson har flere gange vist, at han kunne klare tidligere politiske kriser. Derfor er han blevet beskrevet som teflon, fordi han er ’gledet af’ på sagerne.

Men hvad handler sagerne om, og hvordan har Boris Johnson selv forholdt sig til dem?

I artiklen her kan du se en kort story, som giver et overblik over Boris Johsons dårlige sager, og hvad der har ledt til, at han nu har trukket sig som premierminister.

3

Hvem kæmper nu om at blive premierminister?

Her ses de politikere, der kæmper om at blive Storbritanniens næste premierminister. (Foto: © Foto: DANIEL LEAL © Ritzau Scanpix. Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Det Konservative Parti skal nu finde ud af, hvem der skal være Storbritanniens premierminister i stedet for Boris Johnson.

Flere politikere har meldt sig ind i kampen om at blive premierminister. Valgkampen foregår i flere runder. Første runde er afgjort, og nu er der seks politikere tilbage.

I artiklen her kan du læse, hvem de seks politikere er, og du kan også se en video, hvor DR’s korrespondent fortæller, hvad de forskellige politikere vil arbejde for som premierminister.

4

Hvilket aftryk har Boris Johnson sat?

Boris Johnson vinker efter sin tale, hvor han fortalte, at han trækker sig som premierminister. (Foto: © Neil hall, Ritzau Scanpix)

Hvad har fyldt for Boris Johnson i hans tid som premierminister? Hvad vil han blive husket for? Og hvordan har han arbejdet med sine løfter over for briterne?

Det kan du blive meget klogere på i denne artikel. Her fortæller Storbritanniens korrespondent om Boris Johnson og hans politiske karriere.

Han bliver blandt andet husket for at være en underholdende premierminister, men bliver også kritiseret for, at han ikke var en god nok leder efter brexit.