Canadiere stod i kø for at købe lovlig cannabis

Fra i dag kan man lovligt købe cannabis i Canada. Salget af cannabis vil overstige 45 milliarder kroner i købet af første år, siger konsulentfirma.

I de fleste lande er det ulovligt at købe cannabis. Sådan har det også været i Canada, men det bliver nu lovligt fra i dag.

Canada er kun det andet land i verden, som gør cannabis lovligt. Det første land var Uruguay, som gjorde cannabis lovligt i 2013.

Natten til onsdag stod folk i Canada i kø for at kunne købe cannabis lovligt. Salget af cannabis vil overstige 45 milliarder kroner i løbet af første år, vurderer konsulentfirmaet Deloitte.

Dansker i Canada: Man vil udrydde det sorte marked

Danskeren Marianne Stenbæk er professor på det canadiske universitet McGill i byen Montreal. Hun siger, at 70 procent er positive over at gøre cannabis lovligt.

- Trudeau ville meget gerne infri et af sine valgløfter. Og det blev at udrydde det store, sorte og kriminelle marked , som tjener stort på at sælge cannabis. Nogle gange sælger de et produkt, der ikke er så rent, som det burde være, siger Marianne Stenbæk.

- Der er endda nogen, der siger, at produktet nogle gange er blandet med eller kokain, for at folk kan blive endnu mere afhængige af sådanne stoffer. Det vil man selvfølgelig gerne udrydde, siger hun.

150 butikker åbner i løbet af det første år

Ifølge Marianne Stensbæk koster det billigste cannabis 25 kroner, og det dyreste koster flere hundrede kroner. I Canada er dog forvirring om, hvordan man bedst sælger det, fordi det er ulovligt i de fleste lande.

- Det varierer fra provins til provins og territorie til territorie, hvordan man sælger det. I Montreal åbner her til morgen tre butikker, der vil sælge cannabis. Det er nogle af de første af i alt omkring 150 butikker, der åbnes i løbet af første år, fortæller professoren.

- Canadiske medier har besøgt nogle af dem, og det er meget fine og flotte butikker med tydelige beskrivelser af, hvad man køber, hvor det kommer fra og mere, siger hun.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve