Kineserne har i snart tre år levet med strenge corona-regler. Det kinesiske styre har valgt en streng corona-politik, fordi mange kinesere stadig ikke er vaccinerede.
Corona-politikken har betydet, at Kina ikke har accepteret smittede, og derfor har millionbyer været lukket totalt ned, når smitten har bredt sig.
Når der har været smitteudbrud selv med få smittede, har de kinesiske myndigheder lukket store dele af samfundet ned.
DR Ligetils nyhedspakke klæder dig på til at forstå protesterne i Kina.
Bemærk, at nyhedspakken afspejler situationen ved det aktuelle udgivelsestidspunkt. For seneste nyt følg med på dr.dk.
Hvorfor har der været protester i Kina?
Den seneste tid har mange kinesere demonstreret mod regeringen, fordi de er utilfredse med Kinas strenge corona-politik.
Utilfredsheden tog til, efter mindst ti mennesker døde i deres lejligheder i en ejendom i den kinesiske millionby Urumqi. Her kunne brandbiler angiveligt ikke nå frem på grund af corona-afspærringer, der har været i byen i over tre måneder.
I podcasten Genstart kan du forstå, hvad protesterne har handlet om. I dette program fra Deadline kan du høre mere om, hvordan en mindehøjtidelighed for de omkomne i branden udviklede sig til demonstrationer i flere byer.
Hvilke coronaregler har Kina haft?
Kineserne har nu i 34 måneder levet med strenge corona-regler. Det har betydet omfattende nedlukninger i store dele af samfundet.
Nedlukningerne har blandt andet omfattet hele byer, kvarterer i byer, skoler, virksomheder og alle forretninger i et nedlukket område bortset fra supermarkeder.
Kineserne har også skullet leve med tvungen karantæne i hjemmet, massetest og overvågningskameraer. I artiklen her kan du få et overblik over Kinas corona-regler, og hvad reglerne har betydet.
Hvordan reagerer det kinesiske styre?
I forbindelse med de seneste ugers voldsomme protester er det kinesiske styre blevet kritiseret for landets strenge corona-regler. Protesterne har rystet myndighederne i hovedstaden Beijing.
Det kinesiske styre har fastholdt de strenge regler af frygt for, at flere bliver smittede. Men nu bliver der lempet lidt på corona-reglerne.
Den nye og mildere kommunikation om corona skal afhjælpe noget af den frygt, som har sat sig i befolkningen i de seneste to år. Det fortæller Philip Roin, der er DR’s korrespondent i Kina, i denne artikel.