Da Danmark vandt OL-sølv i Japan

Kun en enkelt gang har Danmark vundet medalje ved et Vinter-OL. Det var i 1998, hvor mange danskere sad oppe hele natten for at følge curlingkvindernes kampe.

Sådan så den sølvmedalje ud, som de danske curlingkvinder vandt ved OL i 1998. Der er også mulighed for danske medaljer i curling ved OL i Sochi.

Kun en enkelt gang har Danmark vundet medalje ved et Vinter OL. Det var i 1998, hvor mange danskere sad oppe hele natten for at følge curlingkvindernes kampe.

Normalt er de danske deltagere ved Vinter-OL slet ikke i nærheden af at få medaljer, når der for eksempel er konkurrencer på ski. Kun i en enkelt vintersport er de danske sportsfolk blandt verdens bedste - nemlig i curling.

I 1998 fik sporten stor opmærksomhed, da det danske kvindelandshold var med ved OL i Nagano. Danskerne spillede nemlig så godt, at de nåede helt frem til finalen. Her tabte de godt nok til Canada, men sølvmedaljen var den første danske medalje ved et Vinter-OL nogensinde.

På grund af tidsforskellen til Japan blev mange af kampene spillet om natten dansk tid. Men mange valgte at droppe nattesøvnen, så de kunne følge de danske kvinders kamp om medaljer på tv.

Skipperen blev kendt for et skrig

Alle curlinghold har en skipper. Det er hende, der bestemmer taktikken, og det en hende, som sender de afgørende sten hen ad isen.

Skipperen for de danske kvinder i 1998 hed Helena Blach Lavrsen, og hun blev kendt for en bestemt ting - sit meget høje skrig.

Hun råbte "weeeeeeeeee weeeeeeeee", når de andre spillere skulle feje med koste foran stenen. Når der fejes foran stenen, glider stenen hurtigere på curlingbanen.

Den danske curlingspiller Helena Blach Lavrsen efter OL i 1998

Helena Blach Lavrsen var skipper for de danske curlingkvinder ved OL i 1998.

Danmark kan vinde medalje igen

Helena Blach Lavrsen og de andre curlingspillere fik en meget flot velkomst, da de kom hjem fra Japan med sølvmedaljerne. Mange tog imod dem i lufthavnen, og i hjembyen Hvidovre blev kvinderne hyldet på rådhuset.

Der har været danske curlinghold med ved hvert eneste Vinter-OL siden 1998, men de har ikke været tæt på at få medaljer.

Ved OL i Sochi er der både et dansk dame og et herrehold med, og måske kan de få medaljer.

Både de danske herrer og kvinder er blevet nummer fire ved det seneste EM i curling. 

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:52cd7ba76187a21fa85a747a