Da pizzaen kom til Danmark, blev danskernes madvaner ændret

Engang lavede danskerne mest selv mad. Men i starten af 1980’erne kom pizzaen til Danmark, så begyndte mange at købe take away.

I dag kan man nemt og hurtigt bestille en pizza. Men før 1980 var det faktisk næsten umuligt at få en take away-pizza i Danmark.

Men det ændrede sig i 70’erne og op gennem 80’erne, hvor fastfood som kebab, burger og pizza kom til Danmark.

Betina Buhl er madhistoriker ved Det grønne museum. Hun siger, at pizzaen passer godt ind i det danske køkken, fordi man kan bruge de samme ingredienser som i traditionelle danske retter som millionbøf.

Forsker: Take away kunne være andet end pølser

Svend Skafte Overgaard har skrevet ph.d. om mad i 1900-tallet. Han siger, at pizza er populært, fordi den kan tilpasses alle landes køkkener.

- Den helt store pizzabølge - altså pizza som fastfood - kom lige efter etableringen af de første kebab-barer i fra starten af 1980’erne. Kebab-stederne og de nye burger-restauranter viste danskerne, at take away kunne være andet end pølser, siger han.

Siden er pizzaen blevet mere og mere populær i Danmark. Vi går mere ud og spiser pizza, køber flere færdigretter og lavere oftere pizza fra bunden derhjemme. Det viser tal fra Madkulturen.dk og SDU.

Livsstilsekspert: Danskere er blevet dårligere til at lave mad

Anne Glad er livsstilekspert. Hun mener dog, at danskerne er blevet dårligere til at lave mad på grund af frysepizzaer og andre færdigretter.

I 1960’erne spiste danskerne meget anderledes end i dag og lavede det meste mad selv. Men da kvinderne kom på arbejdsmarkedet, var det svært at nå det hele, og der var pizzaen en løsning ifølge Anne Glad.

- Selvom mor gik på arbejde, var det for det meste alligevel hende, der skulle lave maden. Og det havde hun dårligt nok tid til. Derfor var pizzaen en tiltrængt løsning, siger hun.

Nedenfor kan du se, hvor i landet danskerne går mest på pizzaria, hvilken slags fastfood danskerne bedst kan lide og hvad der er deres yndlingspizza.

Nordmændene elsker pizza

  • Pizza er populært i Danmark, men det er ingenting sammenlignet med Norge.
  • I 2017 blev der solgt 26 millioner frysepizzaer alene af mærket Grandiosa ifølge den norske avis Aftenposten. Det er fem pizzaer for hver eneste nordmænd.
  • 200.000 nordmænd har skiftet den traditionelle julemad ud med pizza, skriver det norske medie NRK.
  • Faktisk har køkkenmaskine-mærket OBH har lavet en pizzavarmer særligt til det norske marked. Den kan stå på spisebordet og varme frysepizzaen op.

I marts og april sætter DR særlig fokus på det samvær, vi har omkring mad i temaet ’Maden mellem os’. Du kan følge temaet på DR’s flader og DRTV, hvor tv-programmerne samles.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve