Danmark blev medlem af EU i 1973, men i 1993 vedtog Danmark fire områder, hvor Danmark kunne beholde sine egne regler og stadig være med i EU-fællesskabet.
Én af de regler var forsvarsforbeholdet. Forsvarsforbeholdet betyder, at Danmark ikke har været med i den del af EU-samarbejdet, som har med forsvaret at gøre.
Men et flertal af Folketinget besluttede, at vi skulle genoverveje forsvarsforbeholdet. Og den 1. juni 2022 stemte et flertal af danskerne altså ja til at afskaffe det.
Hvordan fordeler stemmerne sig i landet, hvad koster det at afskaffe forsvarsforbeholdet, og hvad sker der nu? Bliv klogere i DR Ligetils nyhedspakke.
Hvordan endte afstemningen?
Lad os starte med at se på, hvad resultatet af afstemningen blev. Et stort flertal af danskerne stemte 'JA' til at afskaffe forsvarsforbeholdet.
66,9 procent af danskerne stemte nemlig ja til at afskaffe det, mens 33,1 procent stemte nej. Stemmeprocenten var på 65,8 procent. Det vil sige, at 65,8 procent af alle stemmeberettigede borgere valgte at stemme.
Hvordan er stemmerne fordelt i landet, og hvad stemte folk i din kommune? Få et godt overblik i artiklen her.
Hvad sker der nu?
Nu har Danmark afskaffet forsvarsforbeholdet, og hvad sker der så? Udenrigsministeriet forventer, at Danmark kan begynde at deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar den 1. juli 2022.
Men hvem fortæller EU, at Danmark gerne vil være med i samarbejdet, og hvad går det europæiske forsvarssamarbejde så ud på?
Det kan du hurtigt blive klogere på i denne story, hvor DR’s EU-korrespondent svarer kort og godt på disse spørgsmål. Du kan også læse mere uddybende om, hvad der sker nu, i overbliksartiklen her.
Hvad har vi lært af valgkampen?
Hvad fortæller danskernes ’JA’ og de seneste ugers valgkamp om dansk politik? Det gør DR’s politiske korrespondent os klogere på i artiklen her.
Om senest et år skal der nemlig være folketingsvalg i Danmark, og derfor kan dette valg være med til at give en fornemmelse af støtten til forskellige partier.
Du kan også blive klogere på den hverdag, som politikerne og partierne nu vender tilbage til efter valgkampen, hvor flere partier har stået sammen om at opfordre til et ja eller nej.
Hvad koster det at afskaffe forsvarsforbeholdet?
Hvad kommer det egentlig til at koste Danmark, at vi har afskaffet forsvarsforbeholdet? Det er lidt svært at sige en præcis pris.
Udenrigsministeriet siger, at prisen er på 26,6 millioner kroner. Men det er kun de faste udgifter. Derudover kommer nemlig også alt det, at politikerne kan vælge, at Danmark eventuelt skal deltage i.
I artiklen her kan du få et overblik over de ting, der kan koste penge i forbindelse med, at Danmark afskaffer forsvarsforbeholdet.
Hvor stemte flest ja og nej?
Der er mange tal forbundet med et valg – og tallene fra valget her kan faktisk lære os noget om danskerne og deres holdning til EU.
For eksempel viser resultatet fra afstemningen, at det er det klareste ja, danskerne hidtil har givet til mere europæisk samarbejde.
Faktisk er det 9. gang, at danskerne skal stemme om noget, der har med EU at gøre. Til gengæld er stemmeprocenten den næstlaveste ud af alle de afstemninger, der har været om EU, og det overrasker valgforsker. Vi dykker ned i nogle af tallene i artiklen her.