Danmark er blandt de lande, der får højest karakter for ligestilling

Ifølge Verdensbanken er Danmark i front inden for ligestilling. Men vi er bagud, når det handler om kvinder i ledelse, siger forsker.

Billedet her er fra en kampagne for ligestilling i 1973.

Danmark er helt i front, når det handler om en række punkter inden for ligestilling. Det konkluderer Verdensbanken i en ny stor rapport.

Rapporten har undersøgt, hvordan kvinder er stillet økonomisk set inden for en række områder. Danmark, Belgien, Frankrig, Letland, Luxembourg og Sverige får en delt førsteplads med karakteren 100 ud af 100.

Verdensbanken har undersøgt flere ting, der har betydning for kvinders økonomiske ligestilling. For eksempel reglerne for barselsorlov, lønniveau, pension og muligheden for at skabe en selvstændig virksomhed.

Danmark ligger i top

I rapporten er det også undersøgt, hvordan lovgivningen er i forhold til ægteskaber, økonomisk råderet og bevægelsesfrihed. Danmark ligger i toppen på alle områder.

Ifølge Verdensbanken havde ingen lande topkarakterer for bare ti år siden. Karen Sjørup er kønsforsker på Roskilde Universitet og er enig i, at Danmark er godt med, når det handler om ligestilling.

- Det er rigtigt, at vi på en lang række parametre er nået langt i Danmark. I undersøgelsen lægger de blandt andet vægt på barselsorlov, og det er et af de steder, hvor Danmark har klaret sig rigtig godt. Det har vi også, når det handler om kvindernes beskæftigelse, siger hun.

Forsker: Danmark er bagud på andre områder

Der er dog også områder, hvor Danmark er bagud i forhold til andre lande, siger Karen Sjørup. Det gælder blandt andet kvinder i kommunalbestyrelser.

Der er 33 procent kvinder i kommunalbestyrelser, og dermed er kvinder ikke så meget med til at tage beslutninger om daginstitutioner og skoler, siger Karen Sjørup.

- Og så klarer vi os også dårligt i forhold til kvindelige ledere i det private erhvervsliv. Men det er en tendens i øjeblikket, at der er fornyet interesse for at få flere kvinder med, siger hun.

Facebook
Twitter