Den 1. november var der folketingsvalg i Danmark. Siden har fungerende statsminister Mette Frederiksen undersøgt muligheden for at danne regering.
Danmark får nu en bred regering, der består af partierne Socialdemokratiet, Venstre og det nye parti Moderaterne. Det er kun sket én gang før, at Socialdemokratiet og Venstre har været i regering sammen. Det var tilbage i 1978.
Den nye regering kaldes SVM-regeringen, og nu er både regeringens politik og ministre på plads. DR Ligetil samler op på alt, du skal vide, om Danmarks nye regering.
Hvad er den nye regerings politik?
Mette Frederiksen (formand for Socialdemokratiet), Jakob Ellemann-Jensen (formand for Venstre) og Lars Løkke Rasmussen (formand for Moderaterne) holdt onsdag pressemøde om deres fælles politik.
Regeringen vil blandt andet afskaffe en helligdag. De penge, det giver at afskaffe helligdagen, skal bruges på at øge udgifterne til forsvaret.
Regeringen vil også lave en reform af uddannelsesområdet. Erhvervsuddannelserne skal for eksempel have flere penge, mens retten til SU skal begrænses. I overbliksartiklen her kan du læse de vigtigste ting i den nye regerings politik. I denne korte story kan du også få en analyse af de politiske aftaler.
Hvem er ministre i regeringen?
Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) fortsætter som statsminister. Jakob Ellemann-Jensen (Venstre) bliver vicestatsminister og forsvarsminister, og Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne) bliver udenrigsminister.
I den nye SVM-regering er ministerposterne fordelt blandt tre partier. Det betyder også, at Socialdemokratiet har måtte give nogle ministerier fra sig.
Dermed bliver ni socialdemokrater ikke ministre igen. Samtidig er to personer, der ikke sidder i Folketinget, blevet ansat som ministre. Se hele listen over Danmarks nye ministre her.
Hvad er reaktionerne på den nye regering?
Den nye regering, som altså består af partier, der ellers plejer at være i opposition, er flere gange blevet kaldt historisk.
Flere aktører har dog også kritiseret regeringens politik. Blandt andet undrer den danske fagbevægelse sig over, at regeringen vil afskaffe en helligdag, som formentlig bliver store bededag.
I denne korte artikel kan du få et overblik over, hvad en række politikere tænker om SVM-regeringen.