Danmark og Sverige er enige om redning af Postnord

Postnord er i økonomisk krise, og nu er Sverige og Danmark blevet enige om, hvordan man løser de økonomiske problemer.

Aftalen kommer efter lange og hårde forhandlinger de seneste dage. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Postnord er en stor virksomhed, som både den danske og svenske stat ejer. Postnord leverer post til alle nordiske lande.

Men den danske del af Postnord er i økonomisk krise. Langt færre danskere sender nemlig breve, og derfor har Postnord underskud.

Danmark og Sverige har de seneste dage forhandlet om, hvordan man skal løse de økonomiske problemer. Og nu er parterne blevet enige om en aftale.

Danmark betaler mest

Mikael Damberg er erhvervs- og innovationsminister. Han siger, at Sverige betaler 309 millioner kroner, og Danmark betaler 1,364 milliarder kroner.

De fleste af Danmarks penge skal bruges til udgifter, som Postnord har haft i forbindelse med afskedigelser af tidligere tjenestemænd. Det skriver det danske finansministerium.

Mikael Damberg vil ikke udelukke, at Postnord får brug for flere penge fremtiden. Men han tror, Postnord selv kan skaffe pengene ved for eksempel at sælge nogle af virksomhedens ejendomme.

Postnord har bedt om 2,3 milliarder kroner

1,673 milliarder kroner er dog langt fra det beløb, som Postnord tidligere har bedt om at få.

Jens Moberg er bestyrelsesformand i Postnord, og han har tidligere sagt, at det ville kræve 2,3 milliarder kroner at redde Postnord.

Kristian Jensen er Danmarks finansminister (Venstre). Han siger i en pressemeddelelse, at han er glad for løsningen.

Postnords problemer

  • Den danske stat og den svenske stat ejer PostNord i fællesskab.

  • Den svenske stat ejer 60 procent af PostNord, og den danske stat ejer 40 procent af PostNord.

  • Siden 2000 har danskerne sendt 80 procent færre breve. De færre breve betyder, at PostNord Danmark er i krise. Derfor er PostNord nødt til at omlægge virksomheden.

  • De seneste år er flere posthuse lukket. Samtidig er portoen blevet dyrere.

  • I februar viste PostNords regnskab for 2016, at virksomheden havde et underskud på lige over en milliard svenske kroner.

  • PostNord forventer, at underskuddet bliver det samme i 2017 og 2018. PostNord siger, at de selv vil betale underskuddet.

  • PostNord mistede omkring 750 millioner svenske kroner i første halvdel af 2017 på sin forretning i Danmark. Dette beløb var dobbelt så stort som samme tid sidste år.

  • PostNord Danmark har 10.000 ansatte. Siden 2013 har PostNord Danmark lavet reduktioner, der svarer til cirka 3000 fuldtidsstillinger. Kilder: PostNord og Ritzau

FacebookTwitter