Krigen i Ukraine har varet i over et år. Den 24. februar var det præcis ét år siden, at Rusland invaderede nabolandet Ukraine.
Nu har regeringen og alle partier undtagen Enhedslisten og Alternativet lavet en aftale om en Ukraine-fond, der skal hjælpe Ukraine. Der er afsat 7 milliarder kroner til fonden.
De fleste penge i fonden skal bruges til militære bidrag. Derudover skal 1,2 milliarder bruges til humanitær hjælp i Ukraine og i landene omkring. Der er også afsat 400 millioner til erhverv.
Forstå, hvad aftalen indeholder, og hvordan fonden skal hjælpe Ukraine, i DR Ligetils nyhedspakke.
Hvad skal fonden hjælpe med?
Det seneste år har Danmark brugt næsten fem milliarder kroner på at støtte Ukraine med militær hjælp. Den nye aftale om fonden bliver sat i værk i løbet af i år.
Mads Korsager er DR’s forsvarskorrespondent. Han fortæller, at hjælpen til Ukraine nu bliver mere langtidsholdbar, fordi der nu vil være ét sted, hvor pengene er samlet.
Fonden skal blandt andet hjælpe med ammunition samt bomberydningsrobotter, tunge maskingeværer og panserminer. I artiklen her kan du få et overblik over, hvad fonden skal hjælpe med. Du kan også se dette indslag fra TV Avisen.
Hvorfor giver Danmark penge til Ukraine?
Danmark er et af de lande, som har givet flest penge til Ukraine. Faktisk er Danmark på syvendepladsen over lande, der har givet mest støtte til Ukraine - målt ud fra andelen af deres bruttonationalprodukt.
Lars Løkke Rasmussen (M) er udenrigsminister. Ifølge ham er det vigtigt, at Danmark fortsat er blandt de lande, der giver mest større til Ukraine. Han siger, at Danmark er et lille land, som har en interesse i, at ”verden kører efter nogle spilleregler og ikke efter dens stærkes ret”.
I artiklen her kan du læse mere om, hvorfor regeringen ønsker at støtte Ukraine. Du kan også se en video, hvor DR’s forsvarskorrespondent fortæller om fonden.
Hvad er status på krigen i Ukraine?
Ukraine-fonden blev præsenteret af blandt andet statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde. Her deltog også Svend Larsen, som er chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.
Han sagde, at Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at krigen vil vare længe endnu. Han fortalte også, at det overordnet set er en fastfrosset konflikt.
I artiklen her kan du få en opsummering af, hvad regeringen og Forsvarets Efterretningstjeneste sagde på pressemødet omkring situationen.