Danmarks corona-strategi i efteråret

Regeringen og sundhedsmyndighederne har nu fortalt om, hvordan de vil håndtere corona-smitten, når det bliver efterår.

Sundhedsmyndighederne forventer en ny smittebølge i løbet af efteråret. Arkivfoto. (Foto: © Leonhard Foeger, Ritzau Scanpix)

Den 1. februar 2022 blev alle coronarestriktioner fjernet i Danmark. Coronasmitten er dog stadig til stede i Danmark og resten af verden.

I Danmark er det nu en ny undervariant af omikron, som er blevet dominerende. Den nye undervariant kaldes BA5.

Regeringen og sundhedsmyndighederne har nu fortalt om corona-strategien for efteråret for at forsøge at komme corona i forkøbet. I DR Ligetils nyhedspakke får du her et overblik over, hvad de sagde.

OBS: DR Ligetils nyhedspakke afspejler situationen ved udgivelsestidspunktet. Situationen med corona kan ændre sig hurtigt. Følg med på dr.dk for seneste nyt om corona.

1

Hvad blev der sagt på pressemødet?

På billedet ses statsminister Mette Frederik. Yderst til højre står Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen, og yderst til venstre står Henrik Ullum fra Sundhedsstyrelsen. Sundhedsminister Magnus Heunicke står ved siden af Mette Frederiksen til venstre. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Hvis du ønsker at se hele pressemødet i dets fulde længde, kan du se det her. Du kan spole hen til 11:14, hvis du ønsker at springe direkte til pressemødet, som også bliver tegnsprogstolket.

Du kan høre en analyse af pressemødet ved at spole hen til 01:03:29. Her fortæller DR’s sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling om det, der blev sagt.

pressemødet deltog statsminister Mette Frederiksen, sundhedsminister Magnus Heunicke, Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen og Henrik Ullum fra Statens Serum Institut. Du kan høre journalisternes spørgsmål til de fire ved at spole hen til 45:08.

2

Hvem skal have et fjerde stik, og hvornår starter strategien?

2,5 millioner borgere bliver indkaldt til et fjerte vaccinestik i den kommende tid. Billedet her er fra april 2021 i et vaccinationscenter i den nordjyske by Brønderslev. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen sagde, at efterårets coronastrategi handler om at passe på de ældre og sårbare, undgå, at sygehuse overbelastes, holde gang i dansk økonomi og undgå nedlukninger og for mange restriktioner.

Allerede fra næste uge vil særligt sårbare personer blive tilbudt en revaccination. Og i løbet af efteråret vil 2,5 millioner borgere over 50 år blive tilbudt en vaccine mod corona.

Sundhedsminister Magnus Heunicke sagde desuden, at man også er forberedt på hurtigt at kunne tilbyde flere PCR-tests. Nemlig 200.000 PCR-tests hver dag, hvis det bliver nødvendigt. Læs om de væsentligste punkter i strategien her.

3

Hvordan bliver sommeren med corona?

Mange festivaller er allerede i gang, og flere venter i løbet af sommeren. Vi skal nyde sommeren, siger statsminister Mette Frederiksen. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix Denmark)

Sundhedsmyndighederne forventer en ny smittebølge i efteråret. Men vi har stadig en sommer foran os umiddelbart uden coronarestriktioner, sagde statsminister Mette Frederiksen.

Derfor har hun også nævnt både Roskilde Festival og Tour de France-start i Danmark som store begivenheder, vi kan se frem til i nærmeste fremtid.

I dette indslag fra TV Avisen kan du få en opsummering af de vigtigste ting fra pressemødet. Du kan også se et interview med Søren Brostrøm, hvor han fortæller mere om den nye coronastrategi. Indslaget starter ved 08:08.