Danskerne samler skrald ved kysten og i grøften

Flere borgere samler skrald i naturen. Blandt andet på Fanø, hvor strandgæster får udleveret poser til at samle skrald.

FN anslår, at der ryger 6,4 millioner ton affald i havene om året. 20.000 tons havner i Nordsøen, hvor blandt andet Fanø ligger.

Her samler strandfoged Peter Michélsen skrald op. Han har blandt andet prøvet at finde fjernsyn, lænestole, plastikflasker, vatpinde, tamponhylstre og en pakke spegepølse.

Heldigvis får han hjælp fra strandgæster. Det er nemlig blevet en trend, at strandgæsterne får udleveret poser og samler skrald. De sætter skraldet et sted, hvor Peter Michélsen kommer forbi med sin trailer og kan samle det op.

Flere går sammen om at samle skrald

Ifølge Peter Michélsen er det nemt at få folk til at samle skrald, så længe det er let og tilgængeligt.

- Og det er alle mulige mennesker, der vil være med. Lige fra direktøren i en multinational virksomhed til hr. og fru Jensen, der har lejet et sommerhus. Tyskere, danskere, franskmænd, hollændere. Jeg kender også folk, der kun går herud for at fylde poser, siger han.

I Danmark Naturfredningsforening ser de også en tendens til, at flere private personer og lokalforeninger går sammen om at samle skrald.

Rikke samler skrald med sin mand

En af dem er Rie Hyrland fra Sdr. Hostrup ved Aabenraa. Hun har gjort det til sit nytårsforsæt at samle tre stykker skrald hver dag. Men ofte er hun og hendes mand ude i længere tid.

- I stedet for at jeg bare læner mig tilbage og tænker, at det er de andres problem - så må jeg gøre noget selv, siger hun.

18 kommuner har desuden lavet et samarbejde med organisationen Hold Danmark Rent. Foreninger kan nu få 3000 kroner i lommepenge, hvis de samler skrald på ruter, der er aftalt med kommunen.

I videoen ovenfor kan du høre Peter Michélsen fortælle om sit arbejde.