Derfor er maj så kold i år

Syv ud af 13 nætter i maj har haft frost i år. Det er ganske normalt, at der er stor forskel på dansk forår fra år til år.

Rimfrost i maj. (Foto: Erik johansen © DR BRugerbillede)

Maj måned i år er startet koldt, og der har ikke været så mange tilfælde af nætter med frost i maj i ti år.

Natten til mandag var der for eksempel 0 grader i Fredensborg kommune i Nordsjælland. Det er usædvanligt, at der er frost om natten så sent inde i maj.

Men hvorfor kommer der ikke varmere luft til Danmark? Det skyldes den dynamik, der styrer kolde og varme luftmasser.

Dynamik forstærker eller svækker lufttryk

Dynamikken forstærker eller svækker hele tiden lufttrykket og danner højtryk og lavtryk, der styrer de kolde og varme luftmassers bevægelse i Vestenvindsbæltet.

I år har højtryk vest for landet og lavtryk øst for landet nærmest tømt de arktiske egne for kolde luftmasser, som er kommet hen over hele Skandinavien.

Sidste år var maj rekordvarm, og her lå de styrende tryksystemer anderledes og trak hele tiden varme fra sydøst.

Det er normalt, at dansk forår er forskelligt fra år til år

Det er en væsentlig del af forskellen, og det er ganske normalt, at der er store forskelle på dansk forår fra år til år.

I år har vi for eksempel haft en rekordvåd marts, sidste år var marts meget kold. I år har der været rekordmeget sol i april, sidste år var april den 5. varmeste, men ret solfattig.

Pointen er, at atmosfærens dynamik giver forskelligt vejr hvert år, og det er ikke muligt at forudsige, hvilken parameter der slår ud hvornår.

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve