Det ændrer mandens krop at blive far

Kroppen kan forandre sig meget i voksenlivet. Det sker blandt andet, hvis kvinden bliver gravid. Men mandens krop forandrer sig også.

Jo ældre mænd bliver, jo mindre testosteron producerer de. Arkivfoto. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Når kvinden bliver gravid, sker der mange forandringer i hendes krop. Ved barnets fødsel er kvindens livmoder vokset fra 50 gram til cirka et kilo.

Kvindens hjerte pumper dobbelt så meget blod for at forsyne barnet med næring og ilt, og hendes organer bliver presset opad, så der er plads til barnet.

Men det er ikke kun kvinden, der bliver påvirket. Blandt andet producerer mænd mindre testosteron med alderen. Og hvis han bliver far, falder testosteronen faktisk også.

Mængden af testosteron falder

Anna-Maria Andersson er forskningsleder på Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion.

Hun siger, at testosteron gør vores adfærd mere aggressiv, risiko- og konkurrencevillig. Derfor er det smart, at nye fædre har mindre testosteron.

- Vores børn bliver langsomt voksne, og vi investerer meget i dem. Derfor er det smart rent biologisk, at vi passer godt på os selv for at passe godt på vores børn, siger hun.

Manden kan få mindre lyst til sex

Jesper Bay-Hansen er speciallæge, klinisk sexolog og forfatter. Han siger, at mandens sexlyst kan blive mindre, når han bliver far. Og det er ikke kun på grund af hormonerne.

- Et barn er en kærlighedsgave. Men barnet ligger også en belastning på et parforhold. Der er mindre søvn, der er bleskift på alle tider af døgnet, flere sygedage og så videre. Det er en hård belastning, siger Jesper Bay-Hansen.

Desuden viser forskning fra Yale University fra 2014, at hjernens grå masse både vokser og krymper efter fødslen. Det gør manden mere empatisk og glemsom.

Facebook
Twitter