Dronning Elizabeth er død

Torsdag den 8. september døde britiske dronning Elizabeth, der har sat et stort aftryk som dronning.

Dronning Elizabeth 1926 - 2022. (Foto: © Dylan Martinez)

Dronning Elizabeth har i 70 år været regent for Storbritannien, Nordirland og 14 såkaldte Commonwealth-lande.

Men torsdag den 8. september døde hun på Balmoral Slot i det østlige Skotland. Hun blev dronning som 25-årig og er den længst siddende regent i Storbritannien.

Dronning Elizabeth har været en betydningsfuld person for mange. Nu skal hendes ældste søn, prins Charles, være konge.

I DR Ligetils nyhedspakke kan du forstå, hvem dronning Elizabeth var, og hvilket aftryk hun har sat som dronning.

1

Hvem er dronning Elizabeth, og hvad har hun betydet?

I dag kender alle briter dronning Elizabeth for hendes arbejds-uniform: den ensfarvede kjole med matchende hat, perlekæde, de fornuftige sko og håndtasken. (Foto: © pool, Scanpix Denmark)

Dronning Elizabeths fulde navn er Elizabeth Alexandra Mary. Hun blev født den 21. april 1926 i London.

Det var ikke meningen, at dronning Elizabeth skulle være dronning. Hendes onkel var nemlig konge, men han valgte at abdicere. Dermed måtte dronning Elizabeths far træde til og blive konge, og det betød, at Elizabeth en dag skulle være dronning.

Dronning Elizabeth var i sine sidste år mere populær end nogensinde før, og i artiklen her kan du få et godt overblik og hendes liv og betydning. Du kan også se dette mindeprogram på DR TV.

2

Hvad har dronning Elizabeth oplevet som dronning?

Liz Truss er netop blevet Storbritanniens nye premierminister. Hun blev den sidste premierminister, som dronning Elizabeth hilste på. Billedet her er taget to dage før hendes død. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

Dronning Elizabeth blev 96 år, og hun var dronning i 70 af disse år. Hun har dermed oplevet mange begivenheder i verdenshistorien.

Desuden nåede hun at være regent for 15 forskellige premierministre, 12 amerikanske præsidenter og syv paver. Kun meget sjældent har hun aflyst besøg.

I denne story kan du se en række historiske optagelser og særlige fotos af dronning Elizabeths liv og oplevelser.

3

Hvad sker der nu?

Kong Charles og hans kone Camilla var hos dronning Elizabeth i de sidste timer. Nu er de fløjet tilbage til London, hvor kong Charles skal holde tale til nationen. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

I det øjeblik, hvor dronning Elizabeth døde, blev hendes ældste søn, Charles, konge. Det forventes, at han officielt bliver udråbt som konge lørdag den 10. september.

Samtidig skal dronning Elizabeth begraves, og man forventer, at det vil blive en meget stor begravelse. Datoen for begravelsen er endnu ikke blevet offentliggjort.

Dronning Elizabeths familie vil desuden have en sørgeperiode, som varer indtil en uge efter begravelsen. Få her et overblik over, hvad der nu sker i den næste tid.

4

Hvem er den nye kong Charles?

Prins Charles er dronning Elizabeths ældste søn. Nu er han blevet konge, og der skal ske en række begivenheder både i forbindelse med dette og dronning Elizabeths begravelse. (Foto: © JULIAN SIMMONDS, Ritzau Scanpix)

Prins Charles er den person i historien, der har ventet længst tid på at overtage den britiske trone. Allerede i 2011 satte han rekorden.

Med årene er prins Charles blevet mere populær, men der er ingen tvivl om, at det bliver en stor opgave for ham at følge efter den ikoniske dronning Elizabeth.

Men hvem er han egentlig? Og hvorfor er han aldrig blevet folkekær? Bliv klogere på prins Charles – der nu er kong Charles – i dette portræt af ham.