Ekspert: Britisk undersøgelse om Irak-krigen kan overføres til Danmark

Danmark gik ind i Irak-krigen i 2003 på et ligeså usikkert grundlag som Storbritaninen, mener professor Ole Wæver.

Professor Ole Væver mener, at stort set hele den britiske undersøgelse af Irak-krigen kan overføres til Danmark. (Foto: ATEF HASSAN © Scanpix)

De seneste syv år har den britiske Irak-kommission undersøgt Storbritanniens deltagelse i krigen i Irak, som begyndte i 2003.

Onsdag præsenterede kommissionen sin undersøgelse.

Undersøgelsen viser blandt andet, at Storbritannien gik i krig i Irak, inden man havde undersøgt, om man kunne have løst konflikten i Irak på en fredelig måde.

Væver: Vi kan overføre stort set det hele

Undersøgelsen viser også, at Storbritannien gik ind i krigen ud fra informationer, som var fyldt med fejl.

Ole Væver er professor i international politik. Han siger, at stort set hele undersøgelsen kan overføres til Danmark, som også deltog i krigen.

- Danmark havde jo ikke en masse danske uafhængige efterretnings-kilder, siger han.

- Vi baserede det i høj grad på de britiske og de amerikanske efterretninger. Så når deres var fejlagtige, så var vores det jo mindst lige så meget, siger Ole Wæver.

Dansk krigsundersøgelse minder om den britiske

I 2012 lavede Danmark en Irak- og Afghanistankommission, som skulle undersøge Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan.

Men sidste sommer stoppede Venstre-regeringen kommissionens arbejde. Man har dog sat en ny historisk krigsundersøgelse i gang.

- Den nye undersøgelse er egentlig tættere på den britiske undersøgelse, end den gamle var. Så jeg mener ikke, den nye undersøgelse er så langt fra målet. Nu er vi bare forsinkede, siger Ole Væver.

/ritzau/

Facebook
Twitter