Ekspert: Mårhunden er ikke problemet i den danske natur

En mårhund er sat ud på Fyn for at lokke andre mårhunde frem og aflive dem. Men mårhunden er uskyldig ifølge biolog.

Miljøminister, Jacob Ellemann-Jensen, satte mandag en mårhund ud på Fyn. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Mårhunden er et rovdyr, som første gang blev set i Danmark i 1980. Men Miljøstyrelsen forsøger at holde bestanden af mårhunde nede, blandt andet fordi de spiser mange fugle.

Derfor har miljøminister Jacob Ellemann-Jensen (Venstre) sat en mårhund ud på Fyn. Mårhunden skal lokke andre mårhunde frem, så de kan aflives, inden de spreder sig.

Morten D. D. Hansen er biolog og museumsinspektør på Naturhistorisk Museum. Han mener dog ikke, at det er mårhundes skyld, at mindre byttedyr forsvinder fra naturen.

Biolog: Mårhund er ligesom andre rovdyr

Ifølge Morten D. D. Hansen opfører mårhunden sig ligesom andre danske rovdyr – hverken bedre eller værre.

Ifølge Morten D. D. Hansen forsvinder der ustandseligt sommerfugle, bier og sjældne planter. Men det skyldes mangel på levesteder og ikke mårhunde, mener han.

- Men selvfølgelig har mårhunden en betydning ude i naturen, det skal man heller ikke underkende, men det er ikke en betydning, der er specielt negativ. Det er simpelthen ikke dén, der er årsagen til, at Danmarks natur er i krise. Det er det bare ikke, siger Morten D. D. Hansen.

Løsning er flere levesteder ifølge biolog

Ifølge Morten D. D. Hansen burde man i stedet finde en løsning på, hvordan man kan sikre flere levesteder for sjældne byttedyr. Så ville man nemlig ikke diskutere mårhunde, mener han.

Morten D.D. Hansen forklarer, at rovdyr meget sjældent kan påvirke bestanden af byttedyr. Bestanden af byttedyr er nemlig påvirket af, hvor meget mad der er til dem.

- Det er derfor ikke rovdyrene, der har størst betydning for bestanden, men i stedet dyrenes levestedsforhold og hvor meget mad de har tilgængeligt, siger Morten D. D. Hansen.