Eksperter: Sådan får du en god ferie

Få styr på det, der kan stresse dig i ferien, og læg ikke for mange planer, når ferien er i gang. En stressforsker og en familievejleder giver gode ferieråd.

Når ferien endelig er i gang, er det vigtigt, at man rent faktisk giver slip på arbejdet, siger stressforsker. Arkivfoto. (Foto: © Simon Bohr, Scanpix)

Det kan være svært at omstille sig, når sommerferien erstatter den travle hverdag.

For hvordan får man en god ferie, hvor man kan slappe lidt af fra arbejdet og være sammen som familie?

Det har vi spurgt familievejleder Lola Jensen og stressforsker Malene Friis Andersen om.

Få afsluttet de vigtigste opgaver

Inden ferien kan det være en god idé at tænke på, hvilke arbejdsopgaver der kan forstyrre én i at slappe af, forklarer Malene Friis Andersen.

- Brug lidt tid på at afslutte det, du har brug for, og få svaret mails. Så slipper du for at tænke på, at du ikke fik svaret den og den, siger hun.

Når ferien endelig er i gang, er det vigtigt, at man rent faktisk giver slip på arbejdet. Det hele skal nok gå, mens man er væk, forklarer Malene Friis Andersen.

Slap af med familien

Lola Jensens vigtigste råd er, at man bør acceptere den ferieform, man har mulighed for at vælge. Hvis man er skuffet over, at man ikke skal på charterferie, bliver børnene det også.

- Du skal beslutte dig for, at den ferie du skal på, er verdens bedste. Så bliver den det også, uanset hvor I er, siger Lola Jensen.

Hun mener også, at børnene ikke skal være i institution i ferien, for de har lige så meget brug for ferie og ”langsom-tid” som voksne.

Fem råd fra familievejlederen

  • Accepter den ferie, du har mulighed for at vælge. Hvis du er skuffet over din ferie, så bliver dine børn også skuffede.

  • Lad være med at lægge for mange planer. Hav tid til at være sammen med børnene og lytte til dem.

  • Tjek ikke din arbejds-mail, når du holder ferie. Selvom det er hurtigt at tjekke mailen, går der lang tid bagefter, hvor du ikke er nærværende.

  • Børn har lige så meget brug for ferie og ”langsom-tid” som voksne. Når de er i institution, svarer det til at være på arbejde.

  • Børnene skal ikke bestemme ferien, men husk at tage hensyn til dem. Særligt hvis de er små. Kilde: Lola Jensen, selvstændig familievejleder.

Fem råd fra stressforskeren

  • Overvej på forhånd, hvad der kan forstyrre dig i ferien, og få afsluttet de vigtigste arbejdsopgaver. Man kan eksempelvis tale med sin leder og kolleger om, hvad der er vigtigst at få afsluttet.

  • Giv derefter slip på arbejdet, og mind dig selv om, at vi alle er uerstattelige, men ikke uundværlige. Det skal nok gå, mens du er væk.

  • Sæt autosvar på din mail, og aftal med en kollega, at han eller hun kan hjælpe, hvis noget haster. Indstil dig på, at man mister kontrollen lidt, når man holder ferie. Men vi holder jo netop ferie for at slippe arbejdet.

  • Lav et ritual, der markerer skiftet fra hverdag til ferie. Man kan for eksempel lave god mad eller noget andet symbolsk, så kroppen vænner sig til ferien.

  • Nyd det! Kilde: Malene Friis Andersen, stressforsker ved Det Nationale Center for Arbejdsmiljø og selvstændig organisationspsykolog.