En million danskere har taget stilling til, om de vil donere organer

En million danskere har nu tilmeldt sig donorregistret, som er en oversigt over, hvem der vil donere deres organer.

Organ-donation i Danmark kan kun ske, hvis en person erklæres hjernedød, og personen eller de pårørende har sagt ja til at donere organer. Arkivfoto. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Hvis en person kommer ud for en ulykke og bliver hjernedød, kan læger bruge personens organer til at hjælpe andre patienter.

Men det må lægerne kun, hvis personens pårørende godkender det, eller hvis personen har sagt ja til organ-donation i forvejen.

En million danskere har nu registreret sig i donor-registret. Det betyder, at de har taget stilling til, om de vil donere deres organer, hvis de bliver hjernedøde.

Sundhedsstyrelsen er glad for, at mange har taget stilling

93 procent af de personer, som har tilmeldt sig donor-registret, har sagt ja til at donere et eller flere organer, hvis de bliver hjernedøde.

Maria Ahrenfeldt er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen. Hun er glad for, at så mange danskere har taget stilling til organ-donation.

- Det en milepæl at nå en million i donorregistret. Det er vi rigtig glade for, og vi er glade for, at det her positive fokus, der er på organdonation, også viser sig i donorregistret, siger hun.

Hjerteforeningen: Det er et spørgsmål om liv eller død

Anne Kaltoft er formand for Hjerteforeningen. Hun siger, at man bør tale med sine pårørende om organ-donation, mens man er rask.

Hun siger nemlig, at det er lettere at tale om, mens der er ro på, og man ikke er kommet til skade.

Der er nemlig mange alvorligt syge danskere, som venter på et nyt organ. For dem er det et spørgsmål om liv eller død, hvis en person donerer dem et nyt organ, siger Anne Kaltoft.

De registrerede i donorregistret

  • 93 procent har sagt ja til, at lægerne må tage et eller flere organer. De fleste har givet tilladelse til, at lægerne må tage alle organer.
  • 24 procent af dem har givet tilladelse, som kun gælder, hvis deres pårørende også giver tilladelse.
  • Seks procent vil ikke donere deres organer.
  • En procent har sagt 'ved ikke' i forhold til organdonation.
  • 21 procent af danskere over 18 år var registreret i donor-registret ved slutningen af 2016.
  • Organdonation i Danmark kan kun ske, hvis personen erklæres hjernedød, og personen eller de pårørende har sagt ja til at donere organer.

    Kilde: Dansk Center for Organdonation

Nyhedsbrev Ligetil

Få DR Ligetils letlæste nyheder på mail alle hverdage.

Vis alle nyhedsbreve