En million demonstrerede for selvstændighedCataloniens nationaldag

Tirsdag var Cataloniens nationaldag. En million indbyggere demonstrerede, fordi de ønsker, at Catalonien skal løsrive sig fra Spanien.

Catalanerne vifter med Cataloniens flag på den store vej Diagonal i Barcelona. (Foto: PAU BARRENA © Scanpix)

Catalonien er et område i Spanien, hvor den kendte turistby Barcelona blandt andet ligger.

Tirsdag var det Cataloniens nationaldag, og her demonstrerede cirka en million indbyggere i Barcelona.

Dagen er oprindeligt en hyldest til Barcelonas faldne i kampen mod Spaniens kong Filip i 1714. Men siden 2012 er dagen blevet brugt til at vise, at catalanerne vil løsrive sig fra Spanien.

Catalanere ønskede at løsrive sig

I oktober sidste år afholdt Catalonien en folkeafstemning om, hvorvidt catalanerne ønskede at løsrive sig fra Spanien. Det stemte et flertal af catalanerne for at gøre.

Mange af de catalanske politikere og aktivister, der pressede på for at holde folkeafstemningen, er i dag enten flygtet ud af landet eller sidder i fængsel, hvor de venter på deres retssag.

Det er ventet, at retssagerne mod dem begynder, inden 2018 er omme.

Premierminister: Catalonien kan ikke blive selvstændigt

Quim Torra er Cataloniens regionale præsident. Han sagde tirsdag, at han fastholder, at Catalonien skal løsrive sig. Men han har i første omgang fokus på de fængslede.

Pedro Sanchez er Spaniens premierminister. I sidste uge sagde han, at indbyggerne i Catalonien skal stemme om, hvorvidt de ønsker, at Catalonien får større selvbestemmelse.

Han understreger, at Catalonien ikke kan blive selvstændigt. En ny afstemning vil kun handle om, hvorvidt Catalonien skal have større selvbestemmelse.

/ritzau/ AFP

FacebookTwitter